Ogórki kiszone

  • wyświetlono: 1058 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ogórki kiszone

IMG_20170910_124019_602
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na około 4-5 słoików 1 l

ogórki gruntowe około 2 kg
koper do kiszenia
korzeń chrzanu
czosnek polski 2-3 główki
Zalewa

wrząca woda 2 litry
sól kamienna 2-3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki kiszone

  • 1. Przygotowanie

    Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Nakrętki powinny być nowe lub bez śladów rdzy. Używając ponownie słoików z poprzedniego sezonu uprzednio sprawdzamy ich szczelność poprzez nalania odrobiny wody, odwracając dnem do góry potrząsamy i sprawdzamy czy nakrętka przecieka. Ogórki moczymy przez 30-60 minut w bardzo zimnej wodzie, następnie dokładnie je szorujemy i sprawdzamy czy nie są naruszone. Chrzan myjemy i obieramy, kroimy w słupski. Czosnek obieramy z łupiny i kroimy z grubsza w plastry. Na dno każdego słoika układamy baldachy kopru wraz z łodygą. Następnie bardzo ciasno układamy ogórki w pionie, ogonkiem ku górze, a pomiędzy dodajemy chrzan i po 3-4 ząbki czosnku w plastrach. Boki i górę słoika wypełniamy najmniejszymi ogórkami, ale w takiej ilości, aby wszystkie były w zalewie i nie stykały się z pokrywą.
    Filtrowaną wodę gotujemy, mieszamy z solą do jej rozpuszczenia. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i szybko, szczelnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej, najlepiej pod przykryciem. Następnego dnia znosimy je do piwnicy, spiżarni lub w chłodne miejsce. Powinny być gotowe po 2-3 tygodniach.
    Smacznego.

Porady

Wybieramy te najmniejsze lub średniej wielkości ogórki. Moczenie ogórków w zimnej wodzie przed kiszeniem sprawi, że będą jędrne. Gorąca zalewa sprawi, że ukiszą się znacznie szybciej. Sekretem pysznych i aromatycznych ogórków jest duża ilość czosnku w każdym słoiku, a dodanie liści wiśni, czerwonego dębu, winogrona czy porzeczki sprawi, że nasze ogórki będą bardziej cierpkie i zapobiegnie tworzeniu się tzw. ” kapci „. Jedni zaś twierdzą, że liście gniją, a drudzy, że lepiej dodać ziarna gorczycy, czarnego pieprzu lub liście laurowe. I ostatnia chyba z tych ważniejszych kwestii to sól – niejodowana kamienna.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórkiogórki kiszonePrzetworykiszonki

Komentarze

Podobne przepisy

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

ogórki kiszone

Dodane przez: klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

Mmmm pyszne, świeże prosto z ogrodu

Dodane przez: lenaTrzebnica

Ogórki kiszone

Przepyszne, twarde nadające się...

image-1waie4r

Dodane przez: Yenn21

Ogórki kiszone

Ogórki według tego przepisu są...

OGÓRKI KISZONE PRZEPIS TRADYCYJNY

Dodane przez: suzana

Ogórki kiszone - przepis tradycyjny

Starodawny,tradycyjny przepis na...

Ogórki Kiszone

Dodane przez: LucyG

Ogórki Kiszone

Sezon ogórkowy w pełni wiec warto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE