Odchudzony słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jaj ubić na sztywną pianę z ertrolem, zmiksować z żółtkami, wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35 minut. Upieczone biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Słonecznik pospać cukrem i uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Wystudzić.
Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Masę krówkową zmiksować z erytrolem i przestudzoną żelatyną. Kilka łyżek kremu odłożyć, resztę wymieszać z 3/4 słonecznika. Biszkopta nasączyć kawą. Przełożyć krem. Wierzch posmarować odłożonym kremem i posypać resztą słonecznika. Całość schłodzić.
Porady
1 z 16 kawałków ma około 200 kcal, w klasycznej wersji jest to 340 kcal.
Komentarze