Słonecznikowiec

  • wyświetlono: 11955 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto

celkapatelka
  • 80min

Składniki

Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka ciemnego kakao
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Słonecznik prażony:
300 g słonecznika łuskanego
4 łyżki mleka
70 g masła
100 g cukru (niecałe pół szklanki)

Masa kajmakowo-maślana:
300 g słoneczniku uprażonego
250 g miękkiego masła lub masła roślinnego min.80% tłuszczu
1 puszka masy kajmakowej (400 g )
1 kieliszek rumu (25 ml)

Polewa kakaowa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka lub wody
3 łyżki kakao
100 g masła


Sposób przygotowania przepisu:

Słonecznikowiec

  • 1. Biszkopt:Wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier. Miksując dodawać po jednym żółtku. Wlać łyżkę oleju, wsypywać partiami suche produkty wymieszać łyżką, żeby połączyć składniki.
    Dno blaszki o wym. 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie trzeba smarować boków formy.
    Wlać masę biszkoptową. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut. Wyjąć biszkopt z formy, zostawić do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Słonecznik prażony:Wlać do naczynia mleko, dodać masło, wsypać cukier i podgrzać, żeby cukier i tłuszcz się rozpuściły. Wrzucić słonecznik, wymieszać, zagotować i zestawić z palnika. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać słonecznik i łyżką rozprowadzić na blasze. Prażyć około 15 minut, mieszając słonecznik co jakiś czas. Pilnować, żeby się nie przypalił. Wystudzić.
  • 3. Masa kajmakowo-maślana:Miękkie masło utrzeć z masą kajmakową na gładką masę, dodać słonecznik ( garść odłożyć do posypania na górę ciasta ) i rum. Zmiksować, żeby połączyć składniki.

    Do formy włożyć jedną część biszkopta, można go delikatnie nasączyć herbatą. Na biszkopt wyłożyć masę ze słonecznikiem. Wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.
  • 4. Polewa:Do garnka wlać 3 łyżki mleka lub wody, zagrzać, wsypać cukier puder, potem masło, rozpuścić. Odstawić garnek z palnika i wsypywać powoli kakao energicznie mieszając trzepaczką.
    Polewę wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić ciasto do lodówki.

Porady

1.W większości przepisów w internecie jest napisane, żeby słonecznik prażyć w piekarniku bez mieszania i potem pokruszyć go, ale ja prażyłam słonecznik mieszając go od czasu do czasu. Słonecznik się nie posklejał i ładnie się uprażył, a ja miałam później mniej pracy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa kajmakowaciasto ze słonecznikiemsłonecznikowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto w sam raz na niedziele

Dodane przez: Xxxlicia0304

Słonecznikowiec

To ciasto napewno przypadnie do...

piernikowy słonecznikowiec

Dodane przez: iziona

Piernikowy słonecznikowiec

Ciasto wyszło wprost przepyszne...

Słonecznikowiec

Dodane przez: amelcia18

Ciasto Słonecznikowiec

Kakaowy biszkopt przełożony kremem...

Czekoladowy słonecznikowiec

Dodane przez: Jaga85

Czekoladowy słonecznikowiec

Ciasto idealne na wyjątkowe rodzinne...

słonecznikowiec bez pieczenia

Dodane przez: iziona

Słonecznikowiec na zimno

Pyszne ciasto bez pieczenia, znika...

fot. gosiak_w21

Dodane przez: gosiak_w21

SUPER ŁATWY SŁONECZNIKOWIEC

Mój mąż nie jest amatorem słodyczy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE