Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem

4.34 (341 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest niesamowicie pyszne i dość proste w przygotowaniu. Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika tworzy naprawdę doskonałe połączenie. Całość wbrew pozorom nie jest jest przesłodzona, lecz taka w sam raz!

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 28 x 28 cm)
    Biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Prażony słonecznik:
    300g łuskanych pestek słonecznika
    3 łyżki masła (płaskie; około 30g)
    3 łyżki cukru (około 30g)
    Masa:
    250g masła
    1 puszka masy krówowej (400g)
    3/4 ilości uprzednio uprażonego słonecznika
    Nasączenie:
    1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy zbożowej/naturalnej
Wystaw ocenę:

4.34 (341 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
    Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.
    Przygotować pestki słonecznika.
    Masło z cukrem rozpuścić na patelni.
    Następnie należy dodać pestki słonecznika.
    Całość dokładnie połączyć i ciągle mieszając prażyć do momentu zezłocenia się pestek.
    Ziarna przesypać do miseczki oraz odstawić do ostudzenia.
    Przygotować masę.
    Masło utrzeć do białości i stopniowo zmiksować z masą krówkową.
    Na końcu wmieszać pestki słonecznika.
    Składanie ciasta.
    Jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 3/4 masy.
    Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem.
    Wierzch równomiernie posypać resztą prażonych pestek.
    (W skrócie: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik.)
    Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa Pestki Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować