Ciasto słonecznikowiec

  • wyświetlono: 1289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciemne ciasto przełożone kremem kajmakowym z dodatkiem chrupiącego słonecznika w karmelu. Ciasto jest pyszne, słodkie, ale nie przesłodzone. Przepis wydaje się pracochłonny, ale słonecznikowiec to naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. U mnie jest prawdziwym hitem!

Dorota T
  • 1 porcje
  • 120min

Składniki

ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu

chrupiący słonecznik:
300 g słonecznika
1/2 szklanki cukru
80 g masła
4 łyżki mleka

krem kajmakowy:
250 g masła
1 1/2 puszki masy kajmakowej (w sumie 600 g)
chrupiący słonecznik

do nasączenia:
1/3 szklanki wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
100 ml wódki

polewa:
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto słonecznikowiec

  • 1. ciasto: Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie kroję je na dwa blaty.

    chrupka słonecznikowa: Masło roztapiam. Dodaję słonecznik, cukier i mleko i doprowadzam do zagotowania. Gotuję na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, około 15minut, aż płyn odparuje. Słonecznik wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor (obserwuję słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił - ciemny będzie gorzki). Odstawiam do ostygnięcia, a następnie rozdrabniam.

    krem: Miękkie masło ucieram na puszystą masę, stopniowo dodaję masę kajmakową. Na koniec wsypuję 3/4 słonecznika i mieszam.

    poncz: Kawę zaparzam wrzątkiem, słodzę. Odstawiam do ostygnięcia. Do zimnej wlewam wódkę, mieszam.

    polewa: Wszystkie składniki polewy wkładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, aż do rozpuszczenia masła. Lekko studzę.

    Składam słonecznikowiec: pierwszy blat ciasta nasączam połową ponczu, wykładam cały krem kajmakowy. Przykrywam drugim blatem ciasta, nasączonym resztą ponczu. Dekoruję polewą i resztą chrupki słonecznikowej. Wstawiam na kilka godzin do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastaWielkanocświętasłonecznikkajmakI komuniaWigilia i Boże NarodzenieCiasto na specjalne okazjeciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

image-209kw1x

Dodane przez: madzia1423

Ciasto Słonecznikowiec

Cała rodzina uwielbia ten placek...

Słonecznikowiec

Dodane przez: zzewa

Słonecznikowiec

Zaskakujące połączenie słodkich...

Słonecznikowiec

Dodane przez: dragonik7

słonecznikowiec

Słonecznikowiec – jedno z moich...

Słonicznikowiec

Dodane przez: 30Kasia30

Słonecznikowiec

kajmak i śmietana na niedzielne...

Ciasto "Słonecznikowiec"

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z nadzieniem słonecznikowym i masą...

Smaczne, ciekawe , słodkie ciasto...

Dodane przez: ewelka66

Słonecznikowiec

Tym ciastem zachwycają się moje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE