Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: Bialka ubijamy na sztywno, wsypujemy stopniowo cukry.Dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy do masy jajecznej.Na koniec wsypujemy kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x33) i pieczemy ok 20 minut.Studzimy.
Biszkopt jasny: Bialka ubijamy na sztywno, wsypujemy stopniowo cukry.Dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy do masy jajecznej.Na koniec wlewamy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x33) i pieczemy ok 20 minut.Studzimy.
Masa słonecznikowa:Margarynę roztapiamy na szerokiej patelni, wlewamy mleko.Wsypujemy słonecznik.Prażmy ok 10 minut, często mieszając. Nastepnie słonecznik wsypujemy na blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach do zrumienienia słonecznika,także mieszamy w trakcie pieczenia.Studzimy. Słonecznik rozdrabniamy w blenderze.Masło ucieramy z masą krówkową.Gdy składniki się połaczą wsypujemy słonecznik, zostawiajać ok 3 łyżek do posypania wierzchu ciasta. Na koniec wlewamy wódkę.
Śmietana:
Schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
Komentarze