Odchudzona panna cotta

3 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjna panna cotta jest bardzo słodka. Ten pyszny włoski deser odchudziłam zmniejszając ilość cukru i zamieniając kremówkę na śmietaną 18%. Wyszedł pyszny, słodko-kwaskowy - idealny na lato.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śmietana 18% - 400ml
    Mleko - 150ml
    Cukier z prawdziwą wanilią - 50g
    Cukier - 50g
    Żelatyna - 3 łyżeczki
    Sos:
    Truskawki - 200g
    Cukier - 1 łyżka
    Do dekoracji:
    Świeże truskawki i listki mięty
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Odchudzona panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zimnego mleka dodajemy żelatynę. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Nie gotujemy.

    W tym czasie podgrzewamy, również na małym ogniu śmietanę z cukrem. Nie doprowadzamy do wrzenia! Mleko z żelatyną dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy.

    Masę przelewamy przez sitko do miseczek lub literatek. Po schłodzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc.

    Sos:
    Truskawki z cukrem podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli sos jest bardzo lejący gotujemy, aż odparuje do odpowiedniej dla nas konsystencji. Chłodzimy.

    Aby wyjąć deser z miseczek najlepiej krawędzie objechać nożem, miski włożyć na chwilę do ciepłej wody (oczywiście tak, aby woda nie wlała się do środka) i podważyć nożem.

    Na talerza nakładamy sos. Na nim kładziemy deser. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.

Porady

Aby bardziej odchudzić przepis, część cukru można zastąpić słodzikiem. Ze względu na to, iż deser jest przygotowany w wysokiej temperaturze, najlepszym zamiennikiem cukru będzie acesulfam k.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować