Walentynkowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żelka malinowa:
Maliny przekładamy do garnka z cukrem i 1-2 łyżkami wody. Podgrzewamy, aż maliny zmiękną i puszczą sok. Maliny rozgniatamy, przecieramy przez sito,aby pozbyć się pestek.
Żelatynę moczymy w kilku łyżkach wody, a kiedy napęcznieje podgrzewamy w mikrofali przez 15 sekund. Po wyjęciu mieszamy aby się dokładnie rozpuściła. Żelatynę mieszamy z musem malinowym. Mus przelewamy na dno foremki w kształcie serca i odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy panna cottę.
panna cotta:
Żelatynę moczymy w 1/3 szkl mleka. Kiedy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją w mikrofali przez 15 sekund, wyjmujemy, mieszamy, aby się rozpuściła.
Resztę mleka wraz ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym podgrzewamy na małym ogniu w rondlu, uważając aby nie zagotować mieszanki.
Łączymy rozpuszczoną żelatynę i mieszankę mleczną. Przelewamy do foremki na warstwę malinową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze