Number Cake

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Na swoje urodziny wymyśliłam sobie tort w stylu Number Cake.
Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego :) Tort wszystkim się spodobał i na szczęście posmakował :) Tort wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Należy pamiętać, że ciasto przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone i najlepiej upiec je 1-2 dni wcześniej. Masę można zrobić dzień wcześniej lub w dniu podania, a tort przełożyć na kilka godzin przed imprezą aby dobrze się kroił.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    500 g mąki pszennej

    100 g cukru pudru

    250 g zimnego masła

    jajko

    szczypta soli

    kilka kropel ekstraktu waniliowego



    Krem:

    800 ml śmietanki 30%

    500 g mascarpone

    3 łyżki cukru pudru

    kilka kropel ekstraktu waniliowego



    Dekoracja:

    truskawki, bezy,

    mięta, goździki,

    maliny liofilizowane w proszku do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy

Number cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 4mm. Odrysować z szablonu cyfry, każdą po 2 razy. Cyfry nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Piec w 180 stopniach przez ok 14-15 minut do zarumienienia. Ostudzić.

    Krem: Śmietanka i mascarpone mają być mocno schłodzone. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i okrągłą końcówką wyciskać na ciasto. Przykryć drugim ciastem i ponownie wycisnąć krem. Tort udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować