Tort cyfra - number cake

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tort cyfra to bardzo prosty, efektowny i pyszny rodzaj ciasta kruchego. Cienkie migdałowe blaty przełożone śmietanowym kremem. W dekoracji tortu jedynie co nas ogranicza to wyobraźnia. Mój tort upieczony został z okazji 70 urodzin mojej mamy, jednak można go wykorzystać tworząc wariacje numeryczne na wiele innych okazji.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto migdałowe dla tortu dwucyfrowego :

    350 g mąki pszennej
    100g zmielonych migdałów
    200 g miękkiego masła
    130 g cukru pudru
    1 duże jajko

    Krem:
    450 ml śmietany kremówki 30%
    325g mascarpone
    3,5 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku

    Dodatkowo do dekoracji:
    świeże owoce: truskawki, borówki czy granat
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Tort z owocami

Tort cyfra - number cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na komputerze wydrukować potrzebne cyfry. U mnie była to liczba 70 , format A4 i miała wysokość ok 23 cm. (maksymalna)

    Masło utrzeć z cukrem pudrem przez kilka minut, a następnie dodać jajko. Całość wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać mąkę pszenną i mielone migdały, zagnieść aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na pół i włożyć między 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ciasto razem z papierem schłodzić przez 30 minut w lodówce.

    Między czasie piekarnik nagrzać do 170/180*C funkcja góra-dół.

    Wyjąć ciasto z lodówki i odkleić górną warstwę papieru. Na ciasto nałożyć szablon cyfry i ostrym małym nożem wykrawać cyfry. Usunąć z papieru pozostałe skrawki ciasta i przełożyć arkusz z cyframi na blaszkę do pieczenia.

    Cyfry piec w nagrzanym piekarniku przez 13-15 min aż brzegi zaczną się rumienić. Spody zdjąć z papieru dopiero po wystudzeniu. Z resztą ciasta postępować tak samo.

    Schłodzoną śmietanę i mascarpone razem z cukrem pudrem ubić na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdka o szerokości 1,5 cm i wyciskać krem na kruche ciasto jeden kleks obok drugiego, przykrywać kolejnym kruchym blatem i znów wyciskać krem itd. Na samym wierzchu ułożyć owoce.

    Tort przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje 3-4 godziny po przygotowaniu.

Porady

1) z ciasta pozostałego po wycięciu cyfr można upiec pyszne ciasteczka lub owinąć w folią spożywczą i zamrozić. 2) do dekoracji można użyć także jadalnych kwiatów, makaroników, mini ciasteczek itd

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Mascarpone Masło Owoce Cukier puder

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować