Tort śmietanowy z polewą czekoladową

  • wyświetlono: 30870 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Taki sobie torcik do kawki

  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
/uwaga: szklanka o pojemności 250 ml/
Nasączenie:
woda, odrobina cukru, sok z cytryny,
Krem śmietanowy:
1000ml śmietanki 30%
4-5 opakowania - "śmietan fix"
4 łyżki cukru pudru (można mniej)
owoce według uznania
Polewa czekoladowa:
100ml śmietany 30%
100g czekolady gorzkiej
czekoladki według uznania do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort śmietanowy z polewą czekoladową

  • 1. 1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

    Śmietanę ubijam z cukrem i dodaje śmietan-fix – zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

    Przecinam biszkopt na trzy płaty. Pierwszy płat ciasta kładziemy na przygotowanej podstawce. Blat biszkoptu nasączam ponczem i nakładam pierwszą część śmietany, w śmietane wtykam owoce pprzykrywam kolejnym blatem biszkoptu, nasączam ponczem i wykładam kolejną warstwę śmietany, w śmietane wtykam owoce, trzeci blat biszkoptu nasączam ponczem. Teraz nożem nakładam śmietanę na boki tortu oraz na wierzch lekko dociskając, by śmietana wypełniła wszystkie zakamarki i dobrze przylegała do biszkoptu. Kiedy cały tort jest pokryty śmietaną, wstawiam do lodówki i dobrze chłodze.

    Polewa czekoladowa: śmietaną wlewam do małego garnuszka i wrzucam czekoladę połamaną na kawałki, podgrzewam ciągle mieszając, kiedy czekolada się rozpuści studze do temp. 30C, przestudzoną polewę wylewam na schłodzony tort, dekoruję wedłług uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

owocepolewa czekoladowatort śmietanowy

Komentarze

Podobne przepisy

TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ

Tort z biszkoptem typu zebra. Tort...

PODWÓJNY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

PODWÓJNY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Sernik na kruchym spodzie z dwoma...

Sernik kawowy z polewą czekoladową

Dodane przez: Babcia Tereska

Sernik kawowy z polewą czekoladową

Sernik na kruchym cieście o smaku...

image-0nlkarf

Dodane przez: beniawojt

Ciasto z mirabelkami i śmietanowo-jajaczną...

Prosty,a zarazem szybki sposób...

tort śmietanowo-serowy z galaretkami

Dodane przez: agarybak76

Tort śmietanowo - serowy z galaretkami

Bardzo lubiane w naszym domu ciasto:...

CYTRYNOWY SERNIK Z POLEWĄ ŚMIETANOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

CYTRYNOWY SERNIK Z POLEWĄ ŚMIETANOWĄ

Sernik cytrynowy z polewą śmietanową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE