Kinder cake

4.49 (195 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort na biszkopcie kakaowym, z kremem z gorzkiej czekolady, żelką z czarnej porzeczki. Udekorowany dużą ilością słodyczy kinder. Naprawdę robi wrażenie. Idealny na wyjątkowe okazje.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
    200g cukru
    210g mąki
    30g kakao
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:

    1l śmietany kremówki 30%
    300g gorzkiej czekolady
    6 łyżeczek żelatyny

    Żelka porzeczkowa:

    1kg czarnej porzeczki
    150 g cukru
    6 łyżeczek żelatyny

    Nasączenie:

    1/3 szklanki ulubionej nalewki (u mnie jeżynowa)
    1/3 szklanki wody

    Polewa czekoladowa:

    60g masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 czubate łyżki kakao
    2 łyżki wrzątku
    1/2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo do dekoracji:

    kinder niespodzianka
    kinder czekolada
    kinder shoko bons
    kinder bueno
    kinder country
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Kinder cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, zmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 160o przez 40-45 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej.
  • 2. Krem czekoladowy. Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę mocno podgrzać, ale nie wolno jej zagotować. Wrzucić do gorącej śmietanki czekoladę. Po 10min wymieszać. Ostudzić. Przykryć folią (folia powinna przylegać do powierzchni śmietanki), włożyć do lodówki najlepiej na całą noc lub na godzinę do zamrażalnika.

    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody, przestudzić. Wlewać do kremu letnią żelatynę i krótko zmiksować.
  • 3. żelka porzeczkowa. Porzeczki zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną. Zblendować, przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Do ciepłej jeszcze masy dodać żelatynę namoczoną w minimalnej ilości wody. Wymieszać do rozpuszczenia. Dwa głębokie talerze wyłożyć folią spożywczą. Rozdzielić mus porzeczkowy. Schłodzić w lodówce do stężenia. Najlepiej przygotować dzień przed.
  • 4. Składniki ponczu wymieszać.

    Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy, nasączyć. Krem podzielić na 4 części. Pierwszą część przełożyć do worka cukierniczego. Wyszprycować warstwę kremu na całej powierzchni biszkoptu, wyrównać nożem. Na środku ułożyć jedną żelką porzeczkową. Ja dodatkowo trochę ją ścięłam, żeby warstwa nie była za gruba i równa. Wokół żelki wyszprycować krem. Przykryć biszkoptem, nasączyć. Wyłożyć drugą warstwę żelki i kremu w ten sam sposób. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Docisnąć. Trzecią część kremu rozsmarować na górze tortu, wygładzić. Schłodzić w lodówce przez dwie godziny.

    Po tym czasie uwolnić z obręczy. Pozostały krem wyłożyć na bokach tortu. Nożem maczanym we wrzątku wygładzić cały tort. Włożyć do lodówki na pół godziny.
  • 5. Przygotować polewę czekoladową. Masło i cukier puder wrzucić do garnuszka i rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać do uzyskania, gładkiej i lśniącej polewy. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
    Polewą udekorować boki tortu.
    Udekorować tort słodyczami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować