Domowy Drip Cake

4.47 (157 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowy Drip Cake zachwyci gości i uświetni rodzinną uroczystość.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:

    - 6 jajek (rozmiar L)
    - szklanka cukru (drobnego do wypieków)
    - szklanka mąki (tortowej)
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    WNĘTRZE TORTU:

    - 150g gorzkiej czekolady (posiekanej na drobne kawałki - nie startej!)
    - 600g śmietany 30%
    - 250g serka mascarpone
    - 3 śmietan fix'y
    - 4 łyżki cukru pudru
    - umyte i osuszone owoce: maliny, borówki, pokrojone truskawki, jagody.

    MASA CUKROWA:

    - 150g miękkiego masła
    - 1 łyżeczka esencji waniliowej
    - 280g cukru pudru

    CZEKOLADOWY GANACHE

    - 150g śmietanki 30%
    - 150g gorzkiej czekolady

    DEKORACJA TORTU:

    - Umyte i dobrze osuszone (najlepiej na papierowym ręczniku) owoce - maliny, truskawki (zostawione z szypułkami), jagody, borówki
    - Listki świeżej mięty
    - Przestudzony czekoladowy ganache
Wystaw ocenę:

4.47 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Domowy drip cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany powoli dodawać cukier ciągle ubijając. Do masy dodawać kolejno żółtka ciągle ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia - ubić.
    Masę wylać na tortownicę o średnicy 24cm (dół blachy wyłożyć papierem do pieczenia, boki można posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą).
    Piec w temperaturze 180stopni (termoobieg + dolna grzałka) do tzw. "suchego patyczka". Nie wyjmować biszkoptu od razu, zostawić na ok. pół godziny w uchylonym, wyłączonym piekarniku.
    Następnie wyjąć i położyć na płaskiej blaszce lub desce "do góry nogami" do całkowitego wystygnięcia.

    WNĘTRZE TORTU:
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z przesianym cukrem pudrem i śmietan fix'ami.
    Do śmietany dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż masa będzie jednolita i gładka.
    Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 równe części.
    Pierwszą część biszkoptu kładziemy na paterze.
    Masę śmietanową dzielimy na 2 równe części.
    Kładziemy na biszkopt pierwszą część masy śmietanowej (zostawiając 3-4łyżki).
    Na masę sypiemy połowę posiekanej czekolady, a następnie połowę owoców.
    Na owoce nakładamy 3-4 kleksy pozostawionej śmietany po to by przykleiła się nam do nich druga część biszkoptu.
    Cały zabieg powtarzamy z drugą połową składników.
    Ostatecznie "przykrywamy" trzecią częścią tortu, sprawdzamy czy wszystko jest równe (zawsze można gdzieniegdzie docisnąć, poprawić) i wkładamy tort do lodówki.

    MASA CUKROWA:
    Masło i esencję waniliową ubijamy na jasną, lekką masę. Stopniowo przesiewamy do masy cukier puder cały czas ubijając.
    Obkładamy masą nasz schłodzony tort, dokładnie wyrównując krawędzie i wygładzając powierzchnię tortu.
    Wkładamy tort spowrotem do lodówki, masa cukrowa musi porządnie stwardnieć (dajmy mu ok 2-3 godzin).

    CZEKOLADOWY GANACHE
    Czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu rozpoczęcia wrzenia, zalewamy nią połamaną czekoladę i zostawiamy na kilka minut (5-7min.). Następnie dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką, odstawiamy polewę do ostygnięcia.
    Czekolada przed dekoracją tortu nie może być gorąca (rozpuściła by masę), ani zbyt zimna (nie spłynie po bokach) - powinna być letnia.

    DEKORACJA TORTU:
    Nasz DRIP rozpoczynamy nakładając łyżką czekoladę na krawędziach tortu pozwalając jej swobodnie (acz nie za mocno) spłynąć po bokach.
    Należy to robić stosunkowo wolno by uzyskać jak najlepszy efekt.
    Następnie oblewamy środek tortu i ewentualnie dokładamy na brzegach.
    Póki czekolada nie stężeje układamy "owocowy stosik" - zaczynamy od największych owoców (w naszym wypadku truskawek) przechodząc do coraz mniejszych. Należy pamiętać by owoce były dobrze osuszone (mokre zaczną nam spowodować zacieki na czekoladzie).
    Na samym końcu pomiędzy owoce wkładamy listki świeżej mięty.
    Tak udekorowany tort wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Rabat 30% przy zakupie min. 2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
25% na wszystkie produkty
25% na wszystkie produkty
Aż 25% zniżki na wszystkie pro... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
+
25% na wszystkie produkty
Online

Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY25
Zobacz
-25% + dostawa gratis
-25% + dostawa gratis
-25% na asortyment dostępny w... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA25
Zobacz
+
-25% + dostawa gratis
Online
Stacjonarnie

-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA25
Zobacz
REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować