Kruche ciasto przyozdobione kremem śmietankowym i owocami oraz słodyczami na górze to jeden z hitów na słodkich stołach czy imprezach urodzinowych. Można tworzyć dowolne kształty, cyfry, litery. Smakuje zawsze wybornie.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Kruche ciasto:
200 g mąki tortowej
50 g mąki migdałowej
50 g cukru pudru
125 g zimnego masła,
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Krem:
200 g mascarpone
250 g śmietanki 36%
40 g cukru pudru
Dekoracje i szablony:
2 foremki serca (mogą być wycięte serca na papierze)
Dekoracje:
- truskawki
- czekoladki w wersji mini
-suszone owoce
- brokat jadalny
1.suche składniki i masło włożyć do misy i zagnieść do uzyskania konsystencji piasku. dodać jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i całość zagnieść na jednolitą masę. Ciasto Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez 30 min.
2.W schłodzonym cieście wycinać dowolnie wybrane kształty z przygotowanego wcześniej szablonu i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z każdego wzoru powinny być trzy jednakowe blaty. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 min.
3.Schłodzone wcześniej ciasto piec na złoty kolor w 190° góra dół przez około 15 min. Upieczone ciasto wystudzić.
4.Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa Cukierniczego z okrągłą i płaską tylką.
5.Na pierwszym blacie wyciskać za pomocą rękawa Cukierniczego kulki o równej średnicy jedno obok drugiego, nałożyć kolejny kruchy Blat, wycisnąć ponownie krem, nałożyć ostatni Blat i znowu wycisnąć porcję kremu jedno obok drugiego.
6.Górę ciasta przyozdobić dodatkami według uznania
Komentarze