Tort beczka

3.5 (20 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Czekoladowo- owocowy tort z kremem z ciasteczek oreo, obłożony czekoladą plastyczną i galaretką na górze. Do tego mus truskawkowy i krem bananowy. W środku chrupiąca warstwa oreo oraz żelka rabarbarowa

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Skladniki: 19cm: (cały tort miał 20cm
    Wysokości)

    Biszkopt:
    7 białek w temp. pokojowej
    260g cukru drobnego
    190g mąki tortowej typ 450
    50g kakao bez cukru
    7 żółtek w temp. pokojowej
    4 łyżki oleju

    Żelka rabarbarowa:
    320g świeżego rabarbaru
    5 łyżeczek cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    sok z 1/2 cytryny

    Chrupka oreo:
    8 ciasteczek oreo
    100g białej czekolady
    2 łyżki oleju kokosowego
    20g prażynki callebaut

    Krem oreo:
    200g białej czekolady
    220ml Śmietanki 36%
    250g mascarpone schłodzonego
    8 ciasteczek oreo

    Krem bananowy:
    250ml śmietanki 36% schłodzonej
    250g mascarpone schłodzonego
    2 łyżki cukru pudru
    70g suszonych lub liofilizowanych bananów

    Mus truskawkowy:
    250g truskawek świeżych lub mrożonych
    2 łyżki cukru
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki żelatyny+woda do przykrycia i zalania
    200ml śmietanki 36% schłodzonej

    Ganache do tynkowania:
    180ml śmietanki 36%
    280g czekolady gorzkiej

    Dekoracje:
    Galaretka:
    2 opakowania galaretek krystalicznych
    750ml wrzątku
    Czekolada plastyczna do desek (Ok. pół kilograma)
    Czarna masa cukrowa
    Butelki miniaturowe alkoholi
    Etykieta z wydruku jadalnego
Wystaw ocenę:

3.5 (20 ocen)

Tort beczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, gdy zaczną powstawać tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijać 2 min. W miseczce wymieszać żółtka z olejem.
    Kiedy cały cukier zostanie dodany do białek i będzie rozpuszczony wlać wolnym strumieniem wymieszane żółtka z olejem i ubijać tylko do połączenia się składników. W dwóch turach przesiać suche składniki do misy z jajkami i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać całą masę.Dobrze wymieszane ciasto przelać do rantu wyłożonego tylko na spodzie papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160° góra – dół. Biszkopt piec do tzw. suchego patyka około 45 – 50 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Przekroić na 4 blaty.
  • 2. Żelka: Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i zostawić do napęcznienia. Rabarbar zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, aż się rozpadnie. Zblendować, następnie przetrzeć przez sitko. Ponownie przelać do garnka, zagotować, wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Żelkę przelać do rantu mniejszego od tortu o 2cm wyłożonego na spodzie foliami: spożywczą i aluminiową. Żelkę wystudzić, następnie włożyć na noc do lodówki.
  • 3. Warstwa chrupiąca: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z posiekanymi ciastkami, dodać olej i prażynkę. Wylać na papier do pieczenia i utworzyć okrąg mniejszy niż średnica tortu. Wstawić do lodówki na noc.
  • 4. Krem oreo: śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ubić całość na sztywny krem i dodać pokruszone oreo. Całość wymieszać ręcznie.
  • 5. Krem bananowy: zmielić banany liofilizowane. Wszystkie składniki włożyć do misy i ubić na sztywny krem, dodać zmielone banany.
  • 6. Mus truskawkowy: Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i zostawić do napęcznienia. Owoce zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, aż się rozpadną. Przetrzeć przez sitko. Ponownie przelać je do garnka, zagotować, wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Masę wystudzić do temp. pokojowej, ale nie dać jej stężeć. Śmietankę ubić na prawie sztywno, dodać kilka łyżek do masy owocowej, wymieszać. Przelać całość do misy ze śmietanką i wymieszać na jednolity krem.
  • 7. Składanie tortu: na podkład położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć. Wyłożyć 1/2 kremu bananowego, w środek włożyć chrupkę i przykryć resztą kremu. Nałożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Nałożyć 1/2 kremu oreo, w środek dołożyć żelkę, przykryć resztą kremu. Nałożyć kolejny blat biszkoptu. Nasączyć i wyłożyć mus owocowy. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Tort włożyć na noc do lodówki.
  • 8. Ganache: śmietankę z czekoladą podgrzać i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zostawić na noc na blacie. Powinna zgęstnieć i następnego dnia mieć konsystencję pasty.
  • 9. Deski: masę rozwałkować na grubość 2-3mm i odciskać deski ze wzoru. Wyciąć wysokość nieco większą niż wysokość tortu. Przygotować odpowiednią ilość desek do obłożenia całego tortu.
  • 10. Galaretki rozpuścić we wrzątku. Wlać do pojemnika i zostawić do całkowitego stężenia. Przed położeniem na tort pokroić w kostki.
  • 11. Dekoracja: tort obłożyć ganache i dokleić deski wokół tortu. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Masę cukrową rozwałkować na płaskie paski i obłożyć w dwóch miejscach na beczce. Pomiędzy przykleić etykietę. Wszystko można przykroić na pozostały ganache. Na górę gotowego tortu położyć pokrojone w kostkę galaretki i dołożyć mini butelki alkoholu.

Porady

Prace nad tortem należy podzielić na kilka dni. Galaretki należy położyć na krótko przez podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Cukier Truskawki Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować