NUMBER CAKE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Number Cake podbija serca wszystkich łasuchów, staje się pyszną ,,atrakcją,, wszelkich uroczystości.
Niezależne od tego którego kraju przeglądam blog zawsze można natrafić na tort w kształcie cyfry lub liczbę. Prezentują sie niezwykle delikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego, zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    400 g mąki
    200 g masła
    80 80 g cukru
    2 ły 2 łyżki śmietany 18%
    2 2 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    800 ml śmietanki 36%
    cukier waniliowy
    f fix śmietanowy

    Dodatki np.
    t truskawki
    maliny
    kiwi
    r rafaello
    makaroniki
    ciasteczka
    wiórki i płatki kokosowe
    Szablon Cyfr/liter
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Number cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Number cake 1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Ciasto
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto, i najlepiej schłodzić w lodówce godzinę. – Nie jest to konieczne, ale po schłodzeniu cyfry bez problemu można wyciąć.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i ciasto najlepiej po wałkowaniu przełożyć na blachę wyłożoną papierem dopieczenia w której piec będziemy cyfry i dopiero w blaszce przykładamy do niego szablon cyfry i wycinamy za pomocą ostrego noża. (każdą cyfrę wycinamy dwukrotnie)
    Pieczemy 13-15 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
    Masa
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem.
    Bitą śmietanę przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką.
    Dekorujemy pierwszą cyfrę, którą przykrywamy drugim kawałkiem ciasta na który również wyciskamy krem.
    Wierzch ciasta możemy ozdobić dowolnymi dodatkami. Użyłam ciasteczek które piekłam z tego samego ciasta cyfry a także zabarwiłam nieco śmietany sokiem malinowym, do dekoracji posłużyły mi również listki mięty, dekoracja zależy od naszych upodobań.
    Torcik najlepiej podać na drugi dzień po przygotowaniu, gdy przynajmniej noc spędzi w lodówce.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować