Nalewka miętowa, miętówka

4.51 (208 ocen)

Nalewka jest orzeźwiająca, ma wspaniały smak i zapach oraz kolor. Oprócz walorów smakowych, nalewka korzystnie wpływa na układ trawienny.

Składniki:

  • 500 ml spirytusu
    10 dużych łodyg mięty z ogródka (mięty z marketu - dwie doniczki)
    300 g cukru
    600 ml wody
Wystaw ocenę:

4.51 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka miętowa, miętówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe łodygi mięty myjemy, osuszamy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem.
    Po 24 godzinach wyciągamy łodygi (mają być sztywne, jakby „suche”).
    W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i po ostygnięciu wlewamy do spirytusu. Mieszamy i przelewamy do butelki. Szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 2 -3 dni. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu, choć najlepiej odstawić ją na pół roku by dojrzała.

Porady

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować