Nalewka miętowa, miętówka

  • wyświetlono: 87773 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 2

Nalewka jest orzeźwiająca, ma wspaniały smak i zapach oraz kolor. Oprócz walorów smakowych, nalewka korzystnie wpływa na układ trawienny.

AnetaJ

Składniki

500 ml spirytusu
10 dużych łodyg mięty z ogródka (mięty z marketu - dwie doniczki)
300 g cukru
600 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka miętowa, miętówka

  • 1. Całe łodygi mięty myjemy, osuszamy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem.
    Po 24 godzinach wyciągamy łodygi (mają być sztywne, jakby „suche”).
    W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i po ostygnięciu wlewamy do spirytusu. Mieszamy i przelewamy do butelki. Szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 2 -3 dni. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu, choć najlepiej odstawić ją na pół roku by dojrzała.

Porady

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakialkoholnalewka miętowamiętówka

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Nalewka lodowa

Trunek na pewno już gości u wielu...

Nalewka mandarynkowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka mandarynkowa

Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie...

Nalewka dyniowa

Dodane przez: Jaga85

Nalewka dyniowa

Dynia to warzywo równie wszechstronne...

Nalewka kakaowa

Dodane przez: Goszka

Nalewka kakaowa

Nalewka intensywnie pachnie kakao...

Nalewka kawowa

Dodane przez: Marta Daszkowska

Nalewka kawowa

Nalewka kawowa to trunek dla cierpliwych,...

NALEWKA WIŚNIOWA

Dodane przez: suzana

NALEWKA WIŚNIOWA

Domowa nalewka wiśniowa -najprostsza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE