Żenicha-nalewka z owoców dzikiej róży

4.5 (175 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Coś dla wielbicieli nalewek. Słodka, aromatyczna i grzeje...

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. dojrzałych owoców dzikiej róży
    0,5 litra wódki 40%
    0,5 litra spirytusu 96%
    2 szklanki jasnego miodu
    1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
    10 liści suszonej mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Nalewki

Żenicha-nalewka z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Owoce na 2 dni kładę do zamrażarki. Rozmrażam, na kuwam szpilką, wsypuję do słoja i zalewam spirytusem, odstawiam na miesiąc w ciepłe miejsce, co kilka dni potrząsam słojem. Po tym czasie całość przecedzam przez gazę. Miód mieszam z ciepłą wodą, studzę, mieszam z wódką i nalewką. Odstawiam na 3 miesiące w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować