Najpyszniejszy keks świąteczny

4.49 (179 ocen)

Taki keks piekę kilka razy w roku, na uroczystości i święta, jest przepyszny

Składniki:

  • 3 keksówki 11 x 25

    ciasto:

    3 3/4 szklanki mąki tortowej
    225 g masła
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    32 g cukru z wanilią
    4 łyżki jasnego miodu
    5 dużych jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka olejku cytrynowego ( lub skórka otarta z cytryny)
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    bakalie:
    1 szklanka rodzynek
    1 szklanka orzechów laskowych
    2 szklanki moreli
    2 szklanki daktyli
    100 g kandyzowanych wiśni
    100 g kandyzowanej skórki
    100 g fig
    1 szklanka wody + olejek rumowy lub wódka 1:1 z wodą lub likierem
    syrop:
    woda lub alkohol z moczenia bakalii
    4 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Najpyszniejszy keks świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Daktyle,figi i morele pokroić w paseczki.
    Rodzynki, daktyle i morele zalać gorącą wodą z olejkiem rumowym lub alkoholem, wtedy bakalie muszą moczyć się kilkanaście godzin a nie do wystudzenia.
    Orzechy podprażyć na patelni. Gdy zaczną pachnieć ,przełożyć je do worka i trzeć, ściągając skórkę. Grubo posiekać ( każdy orzech na 2-3 razy).
    Masło ubić z cukrami dodać goździki, miód,proszek, sól i aromat. Gdy będzie puszysta wbijać po jajku, dodając kolejne po połączeniu poprzedniego.
    Do masy maślanej przesiewać mąkę i mleko, na zmianę w 3 porcjach.
    Do ciasta dodać posiekane orzechy, bakalie, wiśnie i skórki.
  • keks surowy 2. Mieszamy i przekładamy do form, do 3/4 wysokości.
    Piec w 180 stopniach 60-70 minut, pamiętając że ciasto zawsze będzie wilgotne, ma być zwarte i sprężyste. Studzimy na kratce.
    Wymieszanym syropem smarujemy gorące ciasto, czynność powtarzamy kilkakrotnie, do jego wyczerpania, co kilkanaście minut.
    Patyczek wbity w ciasto powinien być wilgotny jednak bez surowego ciasta.

Porady

Masło nadaje ciasto wyrazistości. Wierzchy keksów można udekorować lukrem lub czekoladą. Jeśli zmniejszymy ilość bakalii o połowę ciasto znacznie bardziej urośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Daktyle Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować