Ciasto pełne bakalii które kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia.Przepis który podałam jest przepisem oryginalnym, ma on już swoją historię i był tez wielokrotnie sprawdzany, polecam:)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
25 dag mąki pszennej + 1 łyżka do obsypania bakalii
20 dag masła
15 dag cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dobrego alkoholu
49 dag bakalii- skórka pomarańczowa, orzechy, suszone śliwki , suszone morele, suszona żurawina, owoce kandyzowane
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru pudru
Ćwibak - keks świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić mod żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem no alkohol. Dodać obsypane mąka bakalie wymieszać. Ubić pianę z białek, po łyżce dodawać do ciasta delikatnie mieszając łyżką najlepiej drewnianą.
2.Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem no wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 60 minut w temp. 170 stopni - do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce.
3.Lukier: cukier zmiksować z sokiem z cytryny do białości wyłożyć na ciasto i udekorować wedlug uznania.
Komentarze