Ćwibak - keks świąteczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto pełne bakalii które kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia.Przepis który podałam jest przepisem oryginalnym, ma on już swoją historię i był tez wielokrotnie sprawdzany, polecam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej + 1 łyżka do obsypania bakalii
    20 dag masła
    15 dag cukru
    5 jajek
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki dobrego alkoholu
    49 dag bakalii- skórka pomarańczowa, orzechy, suszone śliwki , suszone morele, suszona żurawina, owoce kandyzowane

    Lukier:
    2 łyżki soku z cytryny
    2/3 szklanki cukru pudru

    Forma: keksówka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Ćwibak - keks świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić mod żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem no alkohol. Dodać obsypane mąka bakalie wymieszać. Ubić pianę z białek, po łyżce dodawać do ciasta delikatnie mieszając łyżką najlepiej drewnianą.
  • 2. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem no wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 60 minut w temp. 170 stopni - do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce.
  • 3. Lukier: cukier zmiksować z sokiem z cytryny do białości wyłożyć na ciasto i udekorować wedlug uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować