Czeko-dżem z dynią i cayenne

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Zdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kg dyni bez skórki
    500 g gruszek
    ok. 150 g gorzkiej czekolady 70 %
    ok. 1/2 szkl brązowego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżeczki cynamonu
    4 plastry świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
    pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Czeko-dżem z dynią i cayenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane gruszki i dynię kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę.
    Dokładamy połamaną czekoladę. Całość trzymamy pod przykryciem, aż czekolada się rozpuści.
    Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Jeżeli używamy świeżego imbiru należy go dorzucić przed blendowaniem. 
    Czeko-dżem smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Jeżeli jest za mało słodki doprawiamy jeszcze cukrem. Możemy także dodać trochę kakao, żeby uzyskać bardziej wytrawny smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada Dynia Imbir Chili Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować