REKLAMA

Czeko-dżem z dynią i cayenne

wyświetlono: 297 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Zdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa.

opublikowany: 29.12.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg dyni bez skórki
    500 g gruszek
    ok. 150 g gorzkiej czekolady 70 %
    ok. 1/2 szkl brązowego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżeczki cynamonu
    4 plastry świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
    pieprz cayenne
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Czeko-dżem z dynią i cayenne?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane gruszki i dynię kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę.
    Dokładamy połamaną czekoladę. Całość trzymamy pod przykryciem, aż czekolada się rozpuści.
    Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Jeżeli używamy świeżego imbiru należy go dorzucić przed blendowaniem. 
    Czeko-dżem smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Jeżeli jest za mało słodki doprawiamy jeszcze cukrem. Możemy także dodać trochę kakao, żeby uzyskać bardziej wytrawny smak.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Czeko-dżem

...

kategoria: Przetwory opublikowany: 30.12.2013 | wyświetlono: 1064 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: precelia precelia

Czeko-dżem ze śliwek

Dzieci go uwielbiają.

kategoria: Desery Przetwory opublikowany: 31.10.2014 | wyświetlono: 10127 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Agiatis Agiatisnow

Dżem z dynią i pomarańczą

Dżem wyszedł aromatyczny, smakował nawet mojemu mężowi, także niewielki sukces kulinarny mam.

kategoria: Przetwory dżemy opublikowany: 30.11.2014 | wyświetlono: 1997 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: benka benka

Dżem śliwkowy z dynią i gruszką

Smak dżemu wzbogaciłam sokiem i skórką otartą z cytryny, dzięki temu jest lekko kwaskowy.

kategoria: Desery Przetwory dżemy opublikowany: 27.10.2015 | wyświetlono: 768 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE