wyświetlono: 297 |dodany do książki kucharskiej: 3 |polecenia: 0
Zdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa.
1 kg dyni bez skórki
500 g gruszek
ok. 150 g gorzkiej czekolady 70 %
ok. 1/2 szkl brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki cynamonu
4 plastry świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
pieprz cayenne
Ocena:
(średnia 0 z 0 głosów)
Jak zrobić Czeko-dżem z dynią i cayenne?
Sposób przygotowania:
1.Obrane gruszki i dynię kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę.
Dokładamy połamaną czekoladę. Całość trzymamy pod przykryciem, aż czekolada się rozpuści.
Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Jeżeli używamy świeżego imbiru należy go dorzucić przed blendowaniem.
Czeko-dżem smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Jeżeli jest za mało słodki doprawiamy jeszcze cukrem. Możemy także dodać trochę kakao, żeby uzyskać bardziej wytrawny smak.
Komentarze