Zakwas żytni na chleb

  • wyświetlono: 735 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zakwas żytni przygotowuję już od dawna. Niektórym, może wydawać się, że proces jego powstawania jest skomplikowany- nic mylnego. Potrzebujemy jedynie dwóch składników, zero przeciągów i dużo cierpliwości.

IMG_20200608_150134_540
  • 1 porcje
  • 5min
  • Łatwy

Składniki

1/2 szkl mąki żytniej + 7 czubatych łyżek
1/2 szkl ciepłej, przegotowanej wody + 7 łyżek

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas żytni na chleb

  • 1. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy 5 dni oraz duży, wyparzony słoik. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wiele osób z pewnością robi to trochę inaczej ale ja już przywykłam to tego sposobu.
    Do słoika wlewamy przegotowaną, ciepłą wodę i wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Nakrywamy gazą (ja używam ręcznika papierowego) i zakładamy gumkę lub związujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Tę czynność wykonujemy pierwszego dnia RANO.
    WIECZOREM dodajemy do zakwasu po czubatej łyżce mąki i ciepłej wody. Mieszamy, zakrywamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce. 
    To samo wykonujemy przez kolejne dwa dni- dokarmiamy zakwas rano i wieczorem dodając czubatą łyżkę mąki i wody. Dojrzewając powinien wydzielać nieprzyjemny zapach, który może się zmieniać z upływem czasu. Jest to naturalny etap fermentacji. Jeżeli na wierzchu pojawi się pleśń, musimy go niestety wyrzucić i zacząć wszystko od początku.
    Przez następne dwa dni dokarmiamy zakwas tylko RANO, WIECZOREM jedynie mieszamy.
    Szóstego dnia możemy przystąpić do pieczenia chleba. Jeżeli jednak zmienimy zdanie, zakręcamy słoik i wstawiamy go do lodówki. W razie potrzeby, ponownie dokarmiamy zakwas i po około 3 godzinach powinien być gotowy do użycia.
    Jeżeli przez dłuższy czas nie planujemy go używać, należy raz na tydzień dokarmić i ponownie wstawić do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

maka zytniadomowy zakwaszakwas żytnido pieczenie chleba

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: aga3103

Chleb żytni na zakwasie

To popisowy chleb według autorskiego...

chleb żytnio - pszenny

Dodane przez: Gospodyni

Chleb żytnio – pszenny na zakwasie

Pyszny chleb na zakwasie żytnim.

image-20nqm85

Dodane przez: Marica738

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Tak powoli małymi kroczkami oswajam...

image-224sgr3

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Lubię jak dzieciaki nie mogą się...

image-1vr3tcl

Dodane przez: kura domowa09

Chleb pszenno żytni na zakwasie bez drożdży.

Chleb jest wyśmienity , smakuje...

image-22l89ol

Dodane przez: Alex M

Chleb żytni 66% na zakwasie

Chleb na zakwasie wg przepisu mistrza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE