REKLAMA

Zakwas żytni na chleb

wyświetlono: 904 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Zakwas żytni przygotowuję już od dawna. Niektórym, może wydawać się, że proces jego powstawania jest skomplikowany- nic mylnego. Potrzebujemy jedynie dwóch składników, zero przeciągów i dużo cierpliwości.

opublikowany: 17.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 5 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szkl mąki żytniej + 7 czubatych łyżek
    1/2 szkl ciepłej, przegotowanej wody + 7 łyżek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy 5 dni oraz duży, wyparzony słoik. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wiele osób z pewnością robi to trochę inaczej ale ja już przywykłam to tego sposobu.
    Do słoika wlewamy przegotowaną, ciepłą wodę i wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Nakrywamy gazą (ja używam ręcznika papierowego) i zakładamy gumkę lub związujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Tę czynność wykonujemy pierwszego dnia RANO.
    WIECZOREM dodajemy do zakwasu po czubatej łyżce mąki i ciepłej wody. Mieszamy, zakrywamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce. 
    To samo wykonujemy przez kolejne dwa dni- dokarmiamy zakwas rano i wieczorem dodając czubatą łyżkę mąki i wody. Dojrzewając powinien wydzielać nieprzyjemny zapach, który może się zmieniać z upływem czasu. Jest to naturalny etap fermentacji. Jeżeli na wierzchu pojawi się pleśń, musimy go niestety wyrzucić i zacząć wszystko od początku.
    Przez następne dwa dni dokarmiamy zakwas tylko RANO, WIECZOREM jedynie mieszamy.
    Szóstego dnia możemy przystąpić do pieczenia chleba. Jeżeli jednak zmienimy zdanie, zakręcamy słoik i wstawiamy go do lodówki. W razie potrzeby, ponownie dokarmiamy zakwas i po około 3 godzinach powinien być gotowy do użycia.
    Jeżeli przez dłuższy czas nie planujemy go używać, należy raz na tydzień dokarmić i ponownie wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Waldek Kościelec 212

Zakwas żytni na chleb

Postanowiłem w końcu zrobić chleb bez drożdży , to nie jest takie trudne.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 09.08.2018 | wyświetlono: 437 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Waldek Kościelec 212

Chleb żytni na zakwasie

Zrobiłem zakwas więc trzeba było upiec chleb , wyszedł wyborny.

kategoria: Pieczywo Zakwas opublikowany: 09.08.2018 | wyświetlono: 1057 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: edytaha edytaha

Chlebowy zakwas żytni

Nie ma to jak własnoręcznie upieczony, pyszny chleb na zakwasie. Ale najpierw trzeba ten zakwas przygotować.

kategoria: Pieczywo chleb Zakwas opublikowany: 20.03.2013 | wyświetlono: 2319 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE