Mutabal to pasta z grillowanego bakłażana i czosnku. Ma dość specyficzny i niecodzienny smak. Za to jest zdrowa i jest źródłem błonnika. Dzięki czosnkowi pasta jest bardziej ostra :)
Składniki:
bakłażan - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
sól morska - do smaku
pieprz - do smaku
oliwa z oliwek - do posmarowania plastrów
Mutabal czyli pasta z grillowanego bakłażana i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana starannie umyć. Pokroić w cienkie paski.
2.Każdy plaster wysmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanym grillu.
Czosnek obrać, pokroić w plastry i także umieścic na grillu.
Kiedy bakłażan i czosnek się przypiecze, zmielić w maszynce lub zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem.
Komentarze