Takie domowe zapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy.
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 3 zapiekanki
Zaczyn na bułki:
12 g drożdży świeżych
około 3/4 szkl wody
1/2 łyżeczki cukru
Ciasto na bułki:
2 szkl mąki pszennej
szczypta cukru
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
Sos na spód zapiekanek:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,
szczypta cukru
1 łyżka śmietanki 30 %
Warstwa z pieczarkami:
pieczarki 250 g
1/2 główki cebuli
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
ser żółty tarty
Moje zapiekanki z pieczarkami od podstaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
Podczas wyrabiania dodaje 3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
3. W między czasie obieram i ścieram pieczarki a następnie przesmażam je na oleju z cebulką, doprawiając lekko solą i pieprzem.
4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy jeszcze cukru.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem.
2.Gotową bułkę odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uformowane bułki odstawiamy na 10 minut aby się napuszyły lekko.
Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy ! ) wykładamy pieczarki. Na koniec posypujemy serem.
3.Pieczemy w 200-190 stopniach przez 20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)
Zapiekanki podaje z sosem czosnkowym i/lub ketchupem. Smacznego !
Komentarze