Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw

  • wyświetlono: 283 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Takie domowe zapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy.

gotowanietoproste
  • 3 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 3 zapiekanki


Zaczyn na bułki:

12 g drożdży świeżych
około 3/4 szkl wody
1/2 łyżeczki cukru
Ciasto na bułki:
2 szkl mąki pszennej
szczypta cukru
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
Sos na spód zapiekanek:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,
szczypta cukru
1 łyżka śmietanki 30 %
Warstwa z pieczarkami:
pieczarki 250 g
1/2 główki cebuli
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
ser żółty tarty

Sposób przygotowania przepisu:

Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw

  • MOJE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI OD PODSTAW1. 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
    Podczas wyrabiania dodaje 3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
    Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.

    3. W między czasie obieram i ścieram pieczarki a następnie przesmażam je na oleju z cebulką, doprawiając lekko solą i pieprzem.
    4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy jeszcze cukru.
    5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem.
  • MOJE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI OD PODSTAW2. Gotową bułkę odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Uformowane bułki odstawiamy na 10 minut aby się napuszyły lekko.
    Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy ! ) wykładamy pieczarki. Na koniec posypujemy serem.
  • MOJE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI OD PODSTAW3. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)

    Zapiekanki podaje z sosem czosnkowym i/lub ketchupem. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkigrzybykolacjaobiadz seremdomowedomowy fast foodz piekarnikazapiekanki z pieczarkamidomowe zapiekanki od podstawdrożdżowe zapiekankina domowym pieczywiemoje zapiekanki

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanki z pieczarkami i serem topionym

Dodane przez: Przepisy Online

Zapiekanki z pieczarkami i serem topionym

Ser topiony po zapieczeniu zachowuje...

zapiekanki

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

TRADYCYJNE ZAPIEKANKI z serem korycińskim...

Pamiętam zapiekanki z dzieciństwa!...

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: AnetaJ

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i...

Nieskomplikowana, prosta i szybka...

image-0nv4v42

Dodane przez: paolineczka

Zapiekanka z kaszą jaglaną, warzywami w sosie...

Pyszna i zdrowa zapiekanka z kaszy...

Zapiekanki z salami, cukinią i mozzarellą

Dodane przez: Jola1977-1977

Zapiekanki z salami, cukinią i mozzarellą

Zapiekanki pełne sera, salami i...

zapiekanki szkolne

Dodane przez: Anitka0804

Zapiekanki szkolne

Wczoraj dostałam przepis na pyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE