Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Takie domowe zapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3 zapiekanki


    Zaczyn na bułki:

    12 g drożdży świeżych
    około 3/4 szkl wody
    1/2 łyżeczki cukru
    Ciasto na bułki:
    2 szkl mąki pszennej
    szczypta cukru
    3/4 płaskiej łyżeczki soli
    3 łyżki oliwy
    Sos na spód zapiekanek:
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,
    szczypta cukru
    1 łyżka śmietanki 30 %
    Warstwa z pieczarkami:
    pieczarki 250 g
    1/2 główki cebuli
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    ser żółty tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Moje zapiekanki z pieczarkami od podstaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MOJE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI OD PODSTAW 1. 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
    Podczas wyrabiania dodaje 3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
    Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.

    3. W między czasie obieram i ścieram pieczarki a następnie przesmażam je na oleju z cebulką, doprawiając lekko solą i pieprzem.
    4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy jeszcze cukru.
    5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem.
  • MOJE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI OD PODSTAW 2. Gotową bułkę odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Uformowane bułki odstawiamy na 10 minut aby się napuszyły lekko.
    Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy ! ) wykładamy pieczarki. Na koniec posypujemy serem.
  • MOJE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI OD PODSTAW 3. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)

    Zapiekanki podaje z sosem czosnkowym i/lub ketchupem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Sery Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować