Domowe zapiekanki z pieczarkami

4.48 (170 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Domowe zapiekanki są najlepsze.Bardzo pyszne i bardzo syte,więc z powodzeniem mogą być na obiad.Upiekłam nawet chrupiące bagietki,do tego aromatyczne przyprawy.Moja rodzina była zachwycona.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki ciepłej wody
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki oleju lub oliwy
    1 łyżeczka soli
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszek

    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów pelati
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
    suszone przyprawy:bazylia,czosnek,oregano,suszone pomidory

    Pieczarki:
    50 dag pieczarek
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
    przyprawa śródziemnomorska według uznania

    Dodatkowo:
    30 dag startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Bagietka Dania główne Zapiekanki

Domowe zapiekanki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe bagietki. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej,mlekiem i wodą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól i olej,zagniatamy ciasto,jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze ciepłego mleka lub wody.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części,następnie formujemy na posypanej mąką stolnicy na podłużne bagietki.
    Uformowane bagietki układamy na blaszkach posmarowanych masłem i od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumieniania.
  • Sos pomidorowy. 2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy uważając,żeby za mocno nie zrumienić.Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.Na koniec sos przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawami.
  • Pieczarki. 3. Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.Na koniec pieczarki lekko rumienimy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą śródziemnomorską.
  • Do pieczenia. 4. Bagietki przekrawamy na pół,każdą smarujemy sosem pomidorowym,układamy pieczarki i posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach.
  • Gotowe. 5. Tak przygotowane zapiekanki układamy na blaszkach na których piekły się bagietki i zapiekamy kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się roztopi.Podajemy gorące.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 bagietek,czyli 16 sztuk zapiekanek.Do przyprawienia sosu użyłam gotowej mieszanki suszonych ziół:oregano,bazylii,czosnku,pomidorów suszonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować