Domowe zapiekanki z pieczarkami

  • wyświetlono: 18744 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowe zapiekanki są najlepsze.Bardzo pyszne i bardzo syte,więc z powodzeniem mogą być na obiad.Upiekłam nawet chrupiące bagietki,do tego aromatyczne przyprawy.Moja rodzina była zachwycona.

bgg (Kopiowanie)
  • 150min

Składniki

Ciasto:
3 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
suszone przyprawy:bazylia,czosnek,oregano,suszone pomidory

Pieczarki:
50 dag pieczarek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa śródziemnomorska według uznania

Dodatkowo:
30 dag startego sera żółtego

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe zapiekanki z pieczarkami

  • Gotowe bagietki.1. Drożdże rozcieramy z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej,mlekiem i wodą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól i olej,zagniatamy ciasto,jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze ciepłego mleka lub wody.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części,następnie formujemy na posypanej mąką stolnicy na podłużne bagietki.
    Uformowane bagietki układamy na blaszkach posmarowanych masłem i od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumieniania.
  • Sos pomidorowy.2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy uważając,żeby za mocno nie zrumienić.Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.Na koniec sos przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawami.
  • Pieczarki.3. Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.Na koniec pieczarki lekko rumienimy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą śródziemnomorską.
  • Do pieczenia.4. Bagietki przekrawamy na pół,każdą smarujemy sosem pomidorowym,układamy pieczarki i posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach.
  • Gotowe.5. Tak przygotowane zapiekanki układamy na blaszkach na których piekły się bagietki i zapiekamy kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się roztopi.Podajemy gorące.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 bagietek,czyli 16 sztuk zapiekanek.Do przyprawienia sosu użyłam gotowej mieszanki suszonych ziół:oregano,bazylii,czosnku,pomidorów suszonych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiZapiekankidomowe zapiekankibagietkiprzepis_miesiąca1000domowe bagietkidomowe zapiekanki z pieczarkamizapiekanki na domowych bagietkach

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia duszona z pieczarkami i suszonymi pomidorami z domowym makaronem

Dodane przez: luna19

Cukinia duszona z pieczarkami i suszonymi...

szybko smacznie zdrowo i bez mięsa

pizza domowa

Dodane przez: gnomcio

Domowa pizza z salami i pieczarkami

Pyszne, chrupiące i jednocześnie...

Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym

Dodane przez: justi2401

Zapiekanki z masełkiem ziołowo-czosnkowym

Najlepsze na świecie bo zdrowsze...

Zapiekanki

Dodane przez: natalieb88

Zapiekanki

Zapiekanki w wersji oryginalnej-...

zapiekanki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Dodane przez: capri

zapiekanki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Delikatne mięsko z warzywami skąpane...

image-1aabe7t

Dodane przez: Sliczna6

Domowa quesadila z pieczarkami, serem i papryką

chrupiące placki- pycha......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE