MOCNO TRUSKAWKOWY TORT Z MAKOWYM BISZKOPTEM

0 (0 ocen)

Jedna z koleżanek powiedziała: "pyszka, jest mi miło a jednocześnie czuję się po nim lekko", to chyba najlepsza rekomendacja dla tego tortu:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    80 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 g maku niebieskiego
    2 łyżeczki stewii

    Masa truskawkowa:

    500 g mrożonych truskawek
    660 g jogurtu naturalnego 0 %
    5 łyżeczek stewii
    3 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:

    2 połówki brzoskwiń z puszki
    50 g pestek granatu
    1 galaretka rubinowa
    3 łyżki soku z cytryny

    Tortownica 22 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Mocno truskawkowy tort z makowym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20fq910 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenie. Dodać mak i wymieszać, odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • image-0ibgn2c 2. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość.
  • image-169tjl6 3. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 20-25 min do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na trzy części.
  • image-0rn68s9 4. Masa truskawkowa:
    Do garnka przełożyć truskawki( nie rozmrażać). Dodać łyżeczkę stewii. Postawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Dodać szklankę wody i gotować aż truskawki się rozpadną. Ostudzić i zblendować na gładko. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • image-0puf75c 5. Jogurt ubić ze stewią. Następnie dodawać partami mus truskawkowy i dobrze połączyć mikserem.
  • image-0j0rrlh 6. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Dodać 2-3 łyżki masy truskawkowej i wymieszać. Następnie przelać do masy i dokładnie wymieszać do połączenia aby nie było grudek.
  • image-1uelj7m 7. Wykonanie:
    Na paterę położyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć go sokiem z cytryny połączonym z wodą. Wylać około 1/3 masy truskawkowej. Drugi blat biszkoptu przyciąć na okrąg o rozmiarze 17 cm. Ułożyć na masie owocowej, nasączyć. Ostrożnie wlać połowę z pozostałej masy. Ostatni blat przyciąć do rozmiarów 13-14 cm. Ułożyć na wierzchu, nasączyć. Wylać ostatnią porcję masy owocowo-jogurtowej. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia ( u mnie cała noc).
  • image-1rvy5cv 8. Kolejnego dnia galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Odstawić do wstępnego stężenia.
    Odsączone brzoskwinie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cząstki. Ułożyć na środku tortu tworząc rozetkę. Dookoła obsypać pestkami granatu. Ostrożnie wylać galaretkę i zostawić do stężenia. Smacznego!

Porady

100 g to 72 kcal Stewię można zastąpić zwykłym cukrem-biszkopt: 1 łyżka, masa truskawkowa-5 łyżek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować