Torcik mocno truskawkowy z ukrytym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz mąkę.
Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
2. bita śmietana z galaretką:
Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, przestudzić.
Ścieżkę wymieszać z mlekiem i ubić w wysokim naczyniu mikserem na najwyższych obrotach ok 4 min, następnie wlać pomału strumyczkiem wystudzoną galaretkę cały czas miksując tylko na niższych obrotach, miksować jeszcze około 2 min do uzyskania jednolitej puszystej masy.
3. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, przestudzić.
4. Do większej torownicy na środek położyć biszkopt, posmarować dżemem i wylać masę. Na wierzch poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia.
Komentarze