Torcik mocno truskawkowy z ukrytym biszkoptem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszny, prosty w przygotowaniu puszysty torcik na bazie bitej śmietany z galaretkami i ukrytym biszkoptem.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (tortownica 23 cm)
    biszkopt ( na małą tortownicę 17 cm),
    2 jajka,
    2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    2 łyżki mąki pszennej,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli.
    bita śmietana z galaretką:
    2 śnieżki,
    400 ml zimnego mleka,
    galaretka truskawkowa,
    100 ml gorącej wody,
    oraz
    2 łyżki dżemu truskawkowego,
    kilka truskawek,
    galaretka truskawkowa,
    400 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik mocno truskawkowy z ukrytym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz mąkę.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    2. bita śmietana z galaretką:
    Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, przestudzić.
    Ścieżkę wymieszać z mlekiem i ubić w wysokim naczyniu mikserem na najwyższych obrotach ok 4 min, następnie wlać pomału strumyczkiem wystudzoną galaretkę cały czas miksując tylko na niższych obrotach, miksować jeszcze około 2 min do uzyskania jednolitej puszystej masy.
    3. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, przestudzić.
    4. Do większej torownicy na środek położyć biszkopt, posmarować dżemem i wylać masę. Na wierzch poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować