Piankowe ciasto z makowym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie biszkoptu makowego:
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsyp mak i delikatnie połącz składniki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Przygotowanie pianki malinowej :
Galaretki rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlej galaretkę.
4.Przygotowanie pianki agrestowej :
Galaretki rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlej galaretkę.
5.Jasny biszkopt przekrój na pół. Włóż jedną cześć do blachy. Wlej piankę agrestową. Połóż biszkopt makowy a następnie wylej na niego piankę malinową. Przykryj drugą częścią biszkoptu jasnego. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Komentarze