Piankowe ciasto z makowym biszkoptem

4.46 (164 ocen)

Warte przygotowania ! :)

Składniki:

  • Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )

    6 jajek,
    1 szklanka mąki,
    1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki biszkopt makowy :

    1 szklanka mąki,
    3 duże jajka,
    1 szklanka cukru,
    3/4 szklanki maku,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Składniki pianka malinowa :

    2 galaretki o smaku malinowym,
    400 ml śmietanki 30%,
    3 - 4 łyżki cukru pudru.

    Składniki pianka agrestowa :

    2 galaretki o smaku agrestowym,
    400 ml śmietanki 30%,
    3 - 4 łyżki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.46 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Piankowe ciasto z makowym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piankowe ciasto z makowym biszkoptem 1. Przygotowanie biszkoptu :



    Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie biszkoptu makowego:



    Jajka wbij do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na puszystą masę. Partiami dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsyp mak i delikatnie połącz składniki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Przygotowanie pianki malinowej :



    Galaretki rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlej galaretkę.
  • 4. Przygotowanie pianki agrestowej :



    Galaretki rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlej galaretkę.
  • 5. Jasny biszkopt przekrój na pół. Włóż jedną cześć do blachy. Wlej piankę agrestową. Połóż biszkopt makowy a następnie wylej na niego piankę malinową. Przykryj drugą częścią biszkoptu jasnego. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

- Upiecz pyszne ciasta jak Gaja Suchocka w finale MasterChef Junior! Książka zwyciężczyni już w sprzedaży

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować