Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym

  • wyświetlono: 507 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą i likierem toffi, truskawkowe nuty oraz chrupiące beziki w kremie - sprawiają, że tort znikna w oka mgnieniu.

DSC_3803k
  • 15 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

(Średnica biszkoptów 16 cm)
Biszkopt genueński:
3 jajka (średnie)
90g cukru
75g mąki pszennej
15g kakao
Krem:
600 ml śmietanki 30-36%
1 łyżka cukru pudru (wg smaku)
2 zagęszczacze do śmietany truskawkowe (typu śmietan-fix; mogą być zwykłe)
2 łyżki syropu truskawkowego
30-40g bezików
Nasączenie:
100 ml mocnej herbaty
50 ml likieru toffi
Dodatkowo:
mikro kropla truskawkowa do obsypania tortu (czekolada truskawkowa)
150 podłużnych biszkoptów do obłożenia
bezy do dekoracji
kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym

  • 1. Upiec biszkopt.
    Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi".
    Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą się wodą.
    (Dno naczynia nie może jej dotykać.)
    Cały czas mieszając - masę podgrzewać do około 40 stopni.
    (Cukier powinien się rozpuścić.)
    Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość.
    (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)
    Dodać przesianą mąkę połączoną z kakao i delikatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach.
    (Biszkopt powinien odstawać od boków tortownicy.)
    Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
    (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.)
    Przygotować nasączenie.
    Herbatę wymieszać z likierem.
    Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z syropem truskawkowym.
    1/3 kremu odłożyć - do wysmarowania wierzchu i boków, a do reszty wmieszać pokruszone (nie na drobno!) bezy.
    Krem schłodzić w lodówce (około 10-15 minut; czasami tą opcję pomijam.)
    Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem.
    Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy.
    Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami.
    Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortTruskawkibezytort truskawkowybiszkopt kakaowybeziki

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym

Dodane przez: 2milutka

Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym

Kruche ciasto zapieczone z powidłami...

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i żelką truskawkową

Dodane przez: beciiaaa

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i...

Rewelacyjne połączenie delikatnego...

Tort truskawkowy z galaretką

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Tort truskawkowy z galaretką

Bardzo smaczny torcik z kremem...

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Dodane przez: 2milutka

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone...

Ciasto z kremem czekoladowym i kokosem

Dodane przez: alaaa

Ciasto z kremem czekoladowym , kokosem i...

Ciasto jest dla smakoszy czekolady...

krówka z bezikami

Dodane przez: kasiunia860

Krówka z bezikami

Ciasto z zeszytu mojej kochanej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE