Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą i likierem toffi, truskawkowe nuty oraz chrupiące beziki w kremie - sprawiają, że tort znikna w oka mgnieniu.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Średnica biszkoptów 16 cm)
    Biszkopt genueński:
    3 jajka (średnie)
    90g cukru
    75g mąki pszennej
    15g kakao
    Krem:
    600 ml śmietanki 30-36%
    1 łyżka cukru pudru (wg smaku)
    2 zagęszczacze do śmietany truskawkowe (typu śmietan-fix; mogą być zwykłe)
    2 łyżki syropu truskawkowego
    30-40g bezików
    Nasączenie:
    100 ml mocnej herbaty
    50 ml likieru toffi
    Dodatkowo:
    mikro kropla truskawkowa do obsypania tortu (czekolada truskawkowa)
    150 podłużnych biszkoptów do obłożenia
    bezy do dekoracji
    kilka truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.
    Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi".
    Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą się wodą.
    (Dno naczynia nie może jej dotykać.)
    Cały czas mieszając - masę podgrzewać do około 40 stopni.
    (Cukier powinien się rozpuścić.)
    Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość.
    (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)
    Dodać przesianą mąkę połączoną z kakao i delikatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach.
    (Biszkopt powinien odstawać od boków tortownicy.)
    Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
    (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.)
    Przygotować nasączenie.
    Herbatę wymieszać z likierem.
    Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z syropem truskawkowym.
    1/3 kremu odłożyć - do wysmarowania wierzchu i boków, a do reszty wmieszać pokruszone (nie na drobno!) bezy.
    Krem schłodzić w lodówce (około 10-15 minut; czasami tą opcję pomijam.)
    Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem.
    Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy.
    Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami.
    Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować