Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą i likierem toffi, truskawkowe nuty oraz chrupiące beziki w kremie - sprawiają, że tort znikna w oka mgnieniu.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(Średnica biszkoptów 16 cm)
Biszkopt genueński:
3 jajka (średnie)
90g cukru
75g mąki pszennej
15g kakao
Krem:
600 ml śmietanki 30-36%
1 łyżka cukru pudru (wg smaku)
2 zagęszczacze do śmietany truskawkowe (typu śmietan-fix; mogą być zwykłe)
2 łyżki syropu truskawkowego
30-40g bezików
Nasączenie:
100 ml mocnej herbaty
50 ml likieru toffi
Dodatkowo:
mikro kropla truskawkowa do obsypania tortu (czekolada truskawkowa)
150 podłużnych biszkoptów do obłożenia
bezy do dekoracji
kilka truskawek do dekoracji
Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt.
Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi".
Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą się wodą.
(Dno naczynia nie może jej dotykać.)
Cały czas mieszając - masę podgrzewać do około 40 stopni.
(Cukier powinien się rozpuścić.)
Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość.
(Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)
Dodać przesianą mąkę połączoną z kakao i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach.
(Biszkopt powinien odstawać od boków tortownicy.)
Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
(Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.)
Przygotować nasączenie.
Herbatę wymieszać z likierem.
Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z syropem truskawkowym.
1/3 kremu odłożyć - do wysmarowania wierzchu i boków, a do reszty wmieszać pokruszone (nie na drobno!) bezy.
Krem schłodzić w lodówce (około 10-15 minut; czasami tą opcję pomijam.)
Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem.
Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy.
Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami.
Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
Komentarze