Tort truskawkowy

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tort na bazie francuskiego biszkoptu maślanego, kremu kokosowego z mascarpone i bitej śmietanki i oczywiście słodkich, dojrzałych truskawek. Ciasto proste, ale wyśmienite. W sezonie truskawkowym obowiązkowe!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt-składniki na formę 20 cm
    6 jaj średniej wielkości
    40 g skrobi kukurydzianej
    150 g cukru
    10 g cukru waniliowego
    140 g mąki
    80 g masła 82 %
    krem:
    200 ml kremówki 30%
    8 g cukru waniliowego
    70 g cukru pudru
    500 g mascarpone
    4 łyżki wiórków kokosowych
    dodatkowo:
    1/2 kg świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Jajka całe (nie rozdzielamy białek od żółtek) wbijamy do misy miksera, wsypujemy cały cukier i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać jajka z cukrem. Pomału dodajemy partiami skrobię kukurydzianą. Wszystko ubijamy na wolnych obrotach. W momencie, gdy cała skrobia będzie w misie zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy masę, aż będzie jasna i puszysta. Musi znacznie zwiększyć objętość. Należy ją ubijać minimum 12 min. Teraz zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po łyżce przesianą mąkę. Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone do temperatury pokojowej masło. Wlewamy ciasto do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 175 °C. Ciasto studzimy odwrócone na kratce kuchennej. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty i ścinamy wierzch. Dolny blat układamy na paterze i zapinamy obręcz, górny odkładamy na bok.
  • o 2. Truskawki myjemy i dzielimy na dwie części. Jedne przekrawamy na połówki, drugie kroimy w plasterki.
    Przystępujemy do ubicia kremu.
    Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.
    Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec dodajemy do kremu wiórki kokosowe, które uprzednio możemy lekko rozdrobnić blenderem i mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową do połączenia składników.
  • o 3. Przystępujemy do składania tortu.
    1/2 kremu nakładamy na dolny blat. Wyrównujemy i kładziemy na nim truskawki pokrojone w plastry. Przykrywamy je drugim blatem i nakładamy drugą warstwę kremu. Na wierzchu tortu układamy połówki truskawek. Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej trzy godziny.
    Wyborny tort truskawkowy gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować