Na specjalne okazje sprawdzi się idealnie. Szczególnie dla wielbicieli ciast mocno czekoladowych
12 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa: masę również wykonujemy podwójnie. Raz do przełożenia. Drugi raz na drugi dzień do obłożenia tortu
1 duży budyń (taki na 3/4 l mleka CZEKOLADOWY)
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
nasączenie:
szklanka przegotowanej wody
łyżka cukru
Dodatkowo:
szklanka wiśni z syropu
świeże maliny i borówki- do dekoracji
listki mięty
Tort mocno czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę.
masa: Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy masło, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.Po tym czasie do masy dodajemy wiśnie, mieszamy. Każdy biszkopt nasączamy. Po kolei na każdy nakładamy masę, przykrywamy kolejnym plackiem.
Tak przygotowane biszkopty odstawiamy na min 12 godz żeby masa obsiadła na torcie. Również aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie przygotowujemy w taki sam sposób druga porcję masy czekoladowej. Do drugiej nie dodajemy już wiśni. Gotową , schłodzoną masą obkładamy wierzch, boki tortu, dekorujemy.
Komentarze