TORT MOCNO CZEKOLADOWY

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na specjalne okazje sprawdzi się idealnie. Szczególnie dla wielbicieli ciast mocno czekoladowych

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa
    6 jajek
    15 łyżek mąki
    15 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Masa: masę również wykonujemy podwójnie. Raz do przełożenia. Drugi raz na drugi dzień do obłożenia tortu
    1 duży budyń (taki na 3/4 l mleka CZEKOLADOWY)
    1/2 l mleka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    1 kostka masła
    6 łyżek cukru
    nasączenie:
    szklanka przegotowanej wody
    łyżka cukru
    Dodatkowo:
    szklanka wiśni z syropu
    świeże maliny i borówki- do dekoracji
    listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort mocno czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę.
    masa: Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy masło, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.Po tym czasie do masy dodajemy wiśnie, mieszamy. Każdy biszkopt nasączamy. Po kolei na każdy nakładamy masę, przykrywamy kolejnym plackiem.
    Tak przygotowane biszkopty odstawiamy na min 12 godz żeby masa obsiadła na torcie. Również aby smaki się przegryzły.
    Po tym czasie przygotowujemy w taki sam sposób druga porcję masy czekoladowej. Do drugiej nie dodajemy już wiśni. Gotową , schłodzoną masą obkładamy wierzch, boki tortu, dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować