Biała, młoda kapusta z dodatkiem mięsa, pieczarek i pachnących, soczystych pomidorów.
Zaprawiona i zagęszczona przecierem pomidorowym.
Tak przygotowana świetnie smakuje z gotowanymi zimniakami lub kromką świeżego pieczywa.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka młodej kapusty
500g. boczku wędzonego
500g. swojskiej kiełbasy
1 cebula
500g. pieczarek
2 mięsiste pomidory
200 ml rosołu lub bulionu mięsnego
500 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Młoda kapusta z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek, kiełbasę, obrane pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.
Kapustę poszatkować.
Pomidory obrać ze skórki, również pokroić w kostkę.
Na rozgrzaną patelnie włożyć boczek i kiełbasę, gdy się przyrumienią dołożyć cebulę.
Następnie dodać pieczarki, dusić do odparowania płynu.
Dołożyć kapustę oraz pomidory, smażyć do momentu aż straci na objętości.
Wlać rosół/bulion, doprawić solą i pieprzem.
Kapustę dusić do miękkości, na koniec dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
Komentarze