Młoda kapusta z mięsem mielonym

4.48 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Danie z przewagą młodej kapusty, a mięso jest tylko dodatkiem. Z ziemniakami posypanymi koperkiem stanowi lekki, sycący obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 młoda kapusta średniej wielkości
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 cebula
    300 g mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka)
    1 szkl. bulionu drobiowego
    1 łyżka masła
    3/4 pęczka koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści. Pokroić na 8 części (na ćwiartki i później te ćwiartki na pół). Wykroić głąb. Każdą część kapusty posiekać w paski.
    Koperek drobno posiekać.
    Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na oleju w garnku. Oleju nie należy mocno rozgrzewać, aby cebula nie nabrała koloru. Ma tylko zmięknąć. Do cebuli dodać mięso mielone i podduszać 7 minut mieszając. Wlać bulion, dodać kapustę i dusić kolejne 8 - 9 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
    Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek i wymieszać.
    Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Porady

głąb ma dużo wapnia (tak samo jak inne głąby - kalafior i brokuły) i jest bardzo zdrowy na surowo

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper Mięso Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować