Młoda kapusta z boczkiem i śliwkami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Duszona młoda kapusta z dodatkiem słodkich śliwek, boczku i cebuli. Bogactwo smaku i aromatu w wyjątkowo prostym daniu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kapusta młoda - 1 główka
    Boczek wędzony - 150g
    Cebula - 2szt
    Śliwki suszone - 1 garść
    Liść laurowy - 3szt
    Ziele angielskie - 6szt
    Pieprz ziarnisty - 10szt
    Kostka rosołowa wołowa - 1szt
    Pieprz mielony do smaku
    Mąka - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kapusta zasmażana

Młoda kapusta z boczkiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy w większą kostkę lub szatkujemy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka.
    Na patelni podgrzewamy boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę. Smażymy razem, aż cebula zrobi się szklista. Dodajemy kapustę, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kostkę rosołową i 150ml wody. Dusimy razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 30 minut.
    Na suchej patelni prażymy łyżkę mąki. Powinna nabrać aromatu i kremowego koloru. Mieszamy często, aby nie doprowadzić do przypalenia. Uprażoną mąkę dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

    Ja podałam ją z kaszą pęczak i sadzonym jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Suszone śliwki Boczek wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować