Tradycyjna młoda kapusta z boczkiem i koperkiem. Kapusta jest bardzo smaczna, może być jedzona solo lub być dodatkiem do dań mięsnych. Ja uwielbiam ją z żeberkami i młodymi ziemniakami. Ważne żeby kapusty nie rozgotować, ma być chrupka.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
15-20 dag boczku
1 pęczek koperku
1-2 cebule
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Kilka ziarenek pieprzu
Kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
Olej
Zasmażana młoda kapusta z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, a połówki drobno szatkujemy. Poszatkowaną kapustę umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i garnek przykrywamy przykrywką. Kapustę gotujemy na małej mocy palnika przez około 15 minut.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek.
Do boczku i cebuli dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę. Zasmażkę przelewamy do garnka z kapustą, mieszamy i całość zagotowujemy. Do kapusty dodajemy też posiekany koperek, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy.
Komentarze