Zasmażana młoda kapusta z boczkiem

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tradycyjna młoda kapusta z boczkiem i koperkiem. Kapusta jest bardzo smaczna, może być jedzona solo lub być dodatkiem do dań mięsnych. Ja uwielbiam ją z żeberkami i młodymi ziemniakami. Ważne żeby kapusty nie rozgotować, ma być chrupka.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
    15-20 dag boczku
    1 pęczek koperku
    1-2 cebule
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz
    Kilka ziarenek pieprzu
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Kapusta zasmażana

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, a połówki drobno szatkujemy. Poszatkowaną kapustę umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i garnek przykrywamy przykrywką. Kapustę gotujemy na małej mocy palnika przez około 15 minut.
    Na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek.
    Do boczku i cebuli dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę. Zasmażkę przelewamy do garnka z kapustą, mieszamy i całość zagotowujemy. Do kapusty dodajemy też posiekany koperek, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować