Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

4.31 (183 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dość długo zabierałam się do ugotowania właśnie takiej kapusty ze śmietaną.
Jest to mało znany smak w moich okolicach i nie miałam pojęcia czy mi zwyczajnie posmakuje.
W końcu znalazłam chwilkę i spróbowałam nowego wydania jak dla mnie młodej kapusty.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1 kg młodej kapusty
    * 2 -3 łyżki masła
    * 1 pęczek koperku
    * 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
    * 2 liście laurowe
    * 4 ziarnka ziela angielskiego
    * sól, pieprz czarny
    * 1 łyżka mąki
    * 1 nieduża cebula
Wystaw ocenę:

4.31 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrałam z wierzchnich liści i opłukałam pod bieżącą wodą.
    Przekroiłam na 4 części i wycięłam głąb. Poszatkowałam.
    Zblanszowałam (sparzyłam) i przełożyłam kapustę do garnka.
    Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i podlałam odrobiną wody (ok.1/3 szklanki).
    Przykryłam i zagotowałam.
    Na maśle zeszkliłam cebulkę i dodałam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką zagęściłam kapustę. Posoliłam do smaku.
    Dodałam śmietanę, przemieszałam wszystko i wyłączyłam ogień pod garnkiem.
    Dosypałam garść posiekanego kopru.
    Przed podaniem kapustę oprószyłam pieprzem.

Porady

* można zagęścić rozbitą mąką w śmietanie (zamiast zasmażki), ale dodać do gotowania masło. * można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować