Miodownik z serem i jabłkami w polewie orzechowej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części. Każdy blat ciasta pieczemy na złocisty kolor przez 15 minut w 180 stopniach.
Margarynę przełożyć do garnka dodać cukier, jajka i ser wszystko razem zmiksować i podgrzać na małym ogniu, aż masa zacznie robić się rzadka. W misce wymieszać budynie z mąką i mlekiem. Powstałą bazę wlać do gotującego się sera. Gotować aż masa zacznie gęstnieć. Lekko przestudzić tak aby odparowała.
Na blat miodowy wykładamy ciepłą masę i przykrywamy kolejnym blatem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy jabłka do garnka i smażymy na średnim ogniu. Gdy jabłka się zagotuja i puszczą sok wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy następnie wykładamy na ciasto i przykrywamy trzecim blatem miodowym.
Na wierzch ciasta kładziemy deskę i stawiamy obciążenie po to aby blaty ładnie się skleiły z masami.
Czekolady rozpuszczamy z łyżką masła i łyżką mleka. I polewamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki i później wyciągamy. Ciasto najlepsze jest na następny dzień.
Komentarze