Miodowe Placuszki Z Jabłkami I Orzechami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam piec słodkie placuszki z różnymi nadzieniami, dodatkami. Jesienią najczęściej z jabłkami, naszymi, polskimi. Placuszki smakują wtedy wyjątkowo, a dla jeszcze większego podbicia smaku jako słodzidła użyłam miodu oraz dodałam orzechy które bardzo fajnie chrupią podczas jedzenia :)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 20 placuszków:

    150 g mąki pszennej
    150 ml mleka
    2 jajka kl M (oddzielnie białka i żółtka)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 łyżki miodu
    2 średniej wielkości jabłka
    około 2 łyżki posiekanych niezbyt drobno orzechów (np. włoskich, laskowych)
    kilka kropli esencji waniliowej
    cukier puder do posypania placków
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Placki z jabłkami

Miodowe placuszki z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy.
    2. Teraz dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczeni oraz połowę mleka i mieszamy, po chwili dodajemy resztę mąki z mlekiem, esencję waniliową, miód i orzechy. Mieszamy.
    3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do ciasta na sam koniec.
    Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki na rumiano z obydwóch stron.
    Gotowe obsypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować