Miodowe placuszki

0 (0 ocen)

Placuszki na bazie maślanki, słodzone miodem. Dodatek kurkumy nadaje pięknego koloru oraz przyjemnego aromatu. Placuszki smakowo wzbogaca słodkawy tymianek, który świetnie nadaje się do deserów.

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki maślanki
    1/2 szklanki wody gazowanej mineralnej lub źródlanej
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    4 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka tymianku suszonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Miodowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowe placuszki 1. Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto odłożyć na około 15 min.
  • Miodowe placuszki 2. Patelnię rozgrzać, nie dodając tłuszczu. Nałożyć porcje ciasta.
  • Miodowe placuszki 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 42 placuszki (pieczone po 4 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Maślanka Miód Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować