Przekładane ciasto miodowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przenieść mąkę, miód, jajko, sodę, masło, śmietanę – posiekać nożem składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 placki, rozwałkować na wymiar blachy, podsypując mąką. Blachę natłuścić, upiec placki na rumiany kolor- czas pieczenia 1 placka około 25 minut w temp. 180 stopni.
Mleko zagotować, dodać kaszę mannę wymieszaną w niewielkiej ilości mleka(3 łyżki). Gotować około 3 minut, cały czas mieszać, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z ½ szklanki cukru pudru na puszystą masę, dodawać porcjami kaszę mannę, utrzeć jednolity krem. Na koniec dodać olejek migdałowy.
Placki przełożyć – marmoladą, kremem. Na wierzchu rozsmarować tylko krem. 2 łyżki masła rozpuścić z 2 łyżkami miodu, dodać orzechy. Całość smażyć około 5 minut na wolnym ogniu. Lekko przestudzone wyłożyć na wierzch ciasta, delikatnie wciskając w krem. Schłodzić w lodówce przez całą noc, by ciasto zwilgło a krem zgęstniał.
Komentarze