Racuszki dobre na każdą porę- śniadanie, obiad, czy kolację. Są chrupiące na wierzchu, a puszyste i mięciutkie wewnątrz. Zasmakują dużym i małym łasuchom.
45 min
Składniki:
(na około 20 racuszków)
-4 szklanki mąki
-około 0,5 litra mleka
-1 płaska łyżeczka soli
-1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 cytryna
-2 jabłka
-olej do smażenia
-cukier puder do posypania
Racuszki bez jajek z jabłkami i nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Dodajemy sól, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Ścieramy żółtą część skórki z całej, wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie mieszamy.
2.Jabłka obieramy i kroimy je w dość grubą kostkę (nie wrzucamy do ciasta).
3.Do mąki stopniowo dodajemy mleko, ciągle miksując. Gdy uzyskamy konsystencję lekko gęstszą niż gęsta śmietana, nie dodajemy już mleka. Masę miksujemy, aby była gładka i bez grudek.
4.Na patelni rozgrzewamy olej (tyle, żeby zakryło połowę racuszków). Zmniejszamy na wolny ogień. Na rozgrzany olej wylewamy łyżką ciasto. Gdy spód lekko się zezłoci w wierzch ciasta wtykamy jabłka. Smazymy jeszcze 1 minutę.
5.Racuszki przewracamy i smażymy jeszcze dwie minutki. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze