Racuszki bez jajek z jabłkami i nutą cytryny

4.67 (209 ocen)

  • 45 min

Racuszki dobre na każdą porę- śniadanie, obiad, czy kolację. Są chrupiące na wierzchu, a puszyste i mięciutkie wewnątrz. Zasmakują dużym i małym łasuchom.

  • 45 min

Składniki:

  • (na około 20 racuszków)
    -4 szklanki mąki
    -około 0,5 litra mleka
    -1 płaska łyżeczka soli
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 cytryna
    -2 jabłka
    -olej do smażenia
    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.67 (209 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki z jabłkami

Racuszki bez jajek z jabłkami i nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Dodajemy sól, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Ścieramy żółtą część skórki z całej, wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2 2. Jabłka obieramy i kroimy je w dość grubą kostkę (nie wrzucamy do ciasta).
  • 3 3. Do mąki stopniowo dodajemy mleko, ciągle miksując. Gdy uzyskamy konsystencję lekko gęstszą niż gęsta śmietana, nie dodajemy już mleka. Masę miksujemy, aby była gładka i bez grudek.
  • 4 4. Na patelni rozgrzewamy olej (tyle, żeby zakryło połowę racuszków). Zmniejszamy na wolny ogień. Na rozgrzany olej wylewamy łyżką ciasto. Gdy spód lekko się zezłoci w wierzch ciasta wtykamy jabłka. Smazymy jeszcze 1 minutę.
  • 5 5. Racuszki przewracamy i smażymy jeszcze dwie minutki. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować