Tak przygotowane krokiety nie wymagają smażenia naleśników!
60 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
10 sztuk makaronu cannelloni
500g mięsa mielonego z szynki
1 czerwona cebula
3 łyżki bułki tartej + do panierowania
½ szklanki mąki pszennej
2 małe jajka
Sól, pieprz do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
300g pieczarek
1 cebula
3 płaskie łyżki mąki pszennej
200ml wody
100g śmietany 18%
½ płaskiej łyżeczki pieprzu
½ płaskiej łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka masła
Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron cannelloni wrzucamy do gotującej się wody na 1½ minuty. Odcedzamy i osuszamy, a następnie układamy w odstępach obok siebie na wysypanej mąką desce.
Mięso doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy bułkę tartą. Gotowym nadziewamy obgotowane i przestudzone rurki makaronowe. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na dużej ilości rozgrzanego tłuszczu, ale na małym ogniu, tak by makaron jeszcze troszkę zmiękł, a „krokiety” nie były przypalone.
Sos- Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i zalewamy 150ml wody z łyżką masła. Gotujemy na wolnym ogniu dodając w międzyczasie posiekaną drobno cebulę. Śmietanę mieszamy z odrobiną pieczarkowego wywaru i dodajemy do całości. Mąkę rozrabiamy w 50ml zimnej wody, łączymy z 50 ml wywaru i dolewamy do sosu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Komentarze