Cannelloni bolognese

  • wyświetlono: 821 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube cannelloni nadziewane farszem bolognese zapieczone w sosie beszamelowym z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni w sezonie jesienno zimowym, choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane.

IMG_20180423_133914
  • 5 porcje
  • 60min
  • Trudny

Składniki

500 g grubego makaronu cannelloni
500 g mielonego mięsa wołowego
200 g mielonego mięsa wieprzowego
350 g passaty/przecieru pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 marchewka
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Szczypta chilii do smaku

Sos beszamelowy:
80 g masła
3 łyżki mąki pszennej
800 ml mleka 3,2%
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Mielony biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku

Dodatkowo:
15 dag startego ostrego sera np. cheddar do posypania
Natka pietruszki do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Cannelloni bolognese

  • Przygotowanie1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, poddusić 3 minuty, dodać mielone mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, smażyć pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Gdy mięso będzie usmażone wlać przecier pomidorowy, pogotować razem chwilę, zestawić z ognia.
  • Przygotowanie2. Przygotować w tym czasie sos:
    Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.


    W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić cienką warstwę sosu.
  • Przygotowanie3. Cannelloni nadziewać mięsem mielonym układać obok siebie na warstwie sosu w naczyniu, przykryć znów sosem i ułożyć kolejną warstwę nadzianych rurek, przykryć resztą sosu,ważne jest aby sos pokrył jednolicie makaron, wtedy mamy gwarancję, że po upieczeniu będzie mięciutki, posypać startym żółtym serem, całość przykryć folią aluminiową, zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 35-40 minut (na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i zrumienić)

    Podawać po wyjęciu z pieca gorące posypane posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankazimamięso mielonewarzywaPomidoryser żółtywołowinamarchewkawieprzowinacannelloniobiaddanie mięsnekuchnia polskajesieńmakaron z sosemmakaron z serempożywne daniezapiekanka z seremzapiekanka z mięsemna gorącomakaron z mięsemkuchnia włoska. makaroncbula
 

Komentarze

Podobne przepisy

Cannelloni

Dodane przez: RedakcjaPP

Cannelloni

Gotowaniem zajmuję się sporadycznie,...

Spaghetti bolognese

Dodane przez: Ewa27

Spaghetti bolognese

Tradycyjny przepis na spaghetti...

calzone

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Calzone bolognese

Calzone to pierogi z ciasta na...

Spaghetti bolognese

Dodane przez: klaudia0318

Spaghetti bolognese

Najlepsza wersja spaghetti :) Uwielbiają...

Żurawinowe cannelloni

Dodane przez: czarrna

Żurawinowe cannelloni

Cannelloni z mięsem i owocową nutą

Włoskie cannelloni

Dodane przez: RedakcjaPP

Włoskie cannelloni

Gotuję już od kilku dobrych lat....