Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek

3 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Szybkie, smaczne, puszyste a zarazem wilgotne ciasto czekoladowe bez jajek idealne dla niespodziewanych gości lub do południowej kawki.

  • 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki serka mascarpone
    0,5 szklanki oleju
    3/4 szklanki mleka
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 250 ml

    Dodatkowo
    Cukier puder lub polewa czekoladowa
    Wiórki kokosowe lub zmielone orzechy włoskie do posypania.
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sodę. W drugiej olej, mleko, dżem i serek mascarpone. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj.
    Blachę o wymiarach 20x30 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
    Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.

Porady

Ciasto po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać orzechami mielonymi lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować