Pomysł na obiad w stylu orientalnym. Medaliony z polędwiczki wieprzowej w marynacie sojowo imbirowej z dodatkiem miodu i sezamu podane z prażoną cebulką.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa
2 średniej wielkości cebule
Marynata
8 łyżek sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
3 duże szczypty imbiru w proszku
3 duże szczypty czosnku suszonego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka ketchupu
4 - 5 łyżek oleju dowolnego polecam sezamowy
2 łyżki ziaren białego sezamu
duża szczypta soli
opcjonalnie szczypta chili
Medaliony z polędwiczki po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na marynatę połączyć i dokładnie wymieszać.
Polędwiczkę wieprzowa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym następnie oczyścić z błonek.
Mięso pokroić w grube 2-3 cm plastry, każdy plaster spłaszczyć delikatnie w dłoniach i włożyć do marynaty. dokładnie wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinkę.
2.Cebulę pokroić w piórka.
Z mięsa uformować zgrabne okrągłe medaliony. Smażyć na rozgrzanej patelni po około 6-7 minut z każdej strony.
Odłożyć na bok.
3.Do tej samej patelni włożyć cebulę smażyć na złoty kolor, można w między czasie podlać odrobiną wody. Przyprawić sosem sojowym i szczyptą tymianku.
Komentarze