Medaliony z polędwiczki po chińsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pomysł na obiad w stylu orientalnym. Medaliony z polędwiczki wieprzowej w marynacie sojowo imbirowej z dodatkiem miodu i sezamu podane z prażoną cebulką.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa
    2 średniej wielkości cebule
    Marynata
    8 łyżek sosu sojowego
    2 łyżki płynnego miodu
    3 duże szczypty imbiru w proszku
    3 duże szczypty czosnku suszonego
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżka ketchupu
    4 - 5 łyżek oleju dowolnego polecam sezamowy
    2 łyżki ziaren białego sezamu
    duża szczypta soli
    opcjonalnie szczypta chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Medaliony z polędwiczki po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na marynatę połączyć i dokładnie wymieszać.
    Polędwiczkę wieprzowa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym następnie oczyścić z błonek.
    Mięso pokroić w grube 2-3 cm plastry, każdy plaster spłaszczyć delikatnie w dłoniach i włożyć do marynaty. dokładnie wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinkę.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka.
    Z mięsa uformować zgrabne okrągłe medaliony. Smażyć na rozgrzanej patelni po około 6-7 minut z każdej strony.
    Odłożyć na bok.
  • 3. Do tej samej patelni włożyć cebulę smażyć na złoty kolor, można w między czasie podlać odrobiną wody. Przyprawić sosem sojowym i szczyptą tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować