Domowy paprykarz szczeciński

3 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przygotowanie domowego paprykarzu jest bardzo łatwe i nie kosztuje dużo. Pyszna domowa konserwa z ryby i ryżu w pomidorach. Smak i jakość nieporównywalne z tym które możemy znaleźć na sklepowych półkach.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gramów ryżu
    około 150 g wędzonej ryby u mnie makrela
    1 duża cebula
    2 średniej wielkości marchewki około 150 g
    1 pietruszka
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    spora szczypta ostrej papryki
    1 mały ząbek czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 płaska łyżeczka cukru
    3-4 łyżki oleju
    Około 150 m l wody lub bulionu
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Pasty do chleba Paprykarz

Domowy paprykarz szczeciński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować.
    Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Cebulę zeszklić na oleju następnie dodać marchewkę i pietruszkę całość chwilę podsmażać. Następnie dodać bulion lub wodę, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Całość gotować około 10-15 minut aż warzywa nieco zmiękną.
    Do warzyw dodać obraną z ości i skóry drobno pokrojoną rybę, ugotowany ryż i przecier pomidorowy. Całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
    Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
  • 3. Pozostawić do wystudzenia.

Porady

Paprykarz można zrobić z podwójnej porcji i zawekować w słoiki. Jeszcze gorący paprykarz przełożyć do słoików zakręcić i obrócić do góry dnem pozostawić do wystudzenia. Na drugi dzień pasteryzować słoiki gotując we wrzątku około 20 - 30 minut w zależności od wielkości słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela wędzona Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować