Delikatne i rozpływające się w ustach roladki drobiowe nadziane zielonymi warzywami i serem camembert w aksamitnym sosie. Propozycja na bardzo smaczny obiad.
45 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
1 duży filet z kurczaka (pojedynczy)
2 grube plastry sera camembert
kawałek cukinii
1-2 gałązki selera naciowego
około 5 cm kawałek grubszego pora
posiekany koperek około 2 łyżki
sól
pieprz
słodka czerwona papryka w proszku
100 ml słodkiej śmietanki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka mąki
dodatkowo mąka do panierowania.
Roladki z kurczaka z zielonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na odrobinie masła. Na koniec doprawić solą pieprzem i wsypać koperek. Pozostawić do wystudzenia.
2.Filet z kurczaka przekroić wzdłuż na dwie połówki, każdy kawałek mięsa rozbić w miarę cienko. Przyprawić solą i pieprzem, rozłożyć farsz i ser następnie zwinąć roladkę.
3.Tak przygotowane roladki obtaczamy obficie w mące.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju włożyć roladki łączeniem do dołu, oprószyć słodką papryką w proszku i z każdej strony przyrumienić.
4.Następnie wlać 1 szklankę wody lub bulionu.
Roladki dusić pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu obracając na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełniać odparowany płyn.
5.Po tym czasie roladki przełożyć na talerz. Śmietankę wymieszać z musztardą łyżką mąki, wlać do patelni i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Całość gotować aż sos zgęstnieje.
Komentarze