Delikatne i rozpływające się w ustach mięso skąpane w gęstym, intensywnie musztardowym sosie. Tak przygotowane polędwiczki świetnie smakują z ryżem, lub makaronem.
60 min
Składniki:
-1 polędwiczka wieprzowa (ok 400 g)
-1 l bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki)
-1 ząbek czosnku
-1 płaska łyżeczka curry
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-100 g musztardy miodowej
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Medaliony z polędwiczki duszone w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w dość grube plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię.
2.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy plastry polędwiczki, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na rumiano.
3.Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i curry. Dusimy do miękkości mięsa (kolejne 20 minut). Skrobię rozprowadzamy z odrobiną wody i energicznie mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Komentarze