Medaliony z polędwiczki duszone w sosie musztardowym

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Delikatne i rozpływające się w ustach mięso skąpane w gęstym, intensywnie musztardowym sosie. Tak przygotowane polędwiczki świetnie smakują z ryżem, lub makaronem.

  • 60 min

Składniki:

  • -1 polędwiczka wieprzowa (ok 400 g)
    -1 l bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki)
    -1 ząbek czosnku
    -1 płaska łyżeczka curry
    -1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    -100 g musztardy miodowej
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Medaliony z polędwiczki duszone w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w dość grube plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię.
  • 2 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy plastry polędwiczki, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na rumiano.
  • 3 3. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i curry. Dusimy do miękkości mięsa (kolejne 20 minut). Skrobię rozprowadzamy z odrobiną wody i energicznie mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować