Medaliony z indyka duszone w sosie pieprzowo-śmietanowym

4.44 (207 ocen)

  • 40 min

Delikatne mięso z polędwiczek indyczych, duszone we wspaniałym aksamitnym sosie na bazie śmietany i kolorowego pieprzu. Smak pieprzu tutaj jest intensywny i wyczuwalny, ale nie ostry.

  • 40 min

Składniki:

  • -400 g polędwiczek z indyka
    -200 g śmietanki 18%
    -1 szklanka wrzącej wody
    -1 czubata łyżka pieprzu kolorowego ziarnistego
    -1 łyżka skrobii ziemniaczanej
    -sól, świeżo zmielony pieprz
    -olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (207 ocen)

Medaliony z indyka duszone w sosie pieprzowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w plastry, które lekko rozbijamy przez folię. Medaliony nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy na oleju, na rumiano po ok 2 minuty z każdej strony.
  • 2. Po obsmażeniu mięso zalewamy wrzątkiem. Wrzucamy pieprz kolorowy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy śmietankę i dusimy kolejne 10 minut. Sos próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Skrobię rozrabiamy z odrobiną wody, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso Pieprz Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować