Malinowa chmurka bez pieczenia

4.17 (6 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które uwielbia chyba każdy. Tym razem w bardzo łatwej do przygotowania wersji bez pieczenia . Spód z ciasteczek, maliny w galaretce kremowa śmietankowa chmurka całość dopełniona chrupiącymi bezami i prażonymi migdałami. Niebo w gębie :)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka o wymiarach 25/27 cm

    200 g herbatników petit
    50 g masła
    50 ml mleka
    350 g malin mrożonych
    2 galaretki o smaku malinowym
    1 łyżeczka żelatyny
    400 ml śmietanki 30 %
    250 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Gotowe bezy 100 g
    3 łyżki prażonych płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Malinowa chmurka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka zmiksować następnie dodać rozpuszczone masło i mleko. Całość dobrze wymieszać, wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ciasteczka ubić za pomocą łyżki lub po prostu dłońmi, wstawić do lodówki na 30-40 minut.
  • 2. Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w 750 ml gorącej przegotowanej wody dodać maliny (mogą być zamrożone) i wymieszać. Wstawić do lodówki aby lekko stężało.
    Na dobrze schłodzony spód wylać tężejącą już galaretkę z malinami, wyrównać i wstawić do lodówki aby całość całkowicie zastygła.
  • 3. W między czasie śmietankę ubić wraz z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem, wyłożyć na zastygniętą galaretkę z malinami, wyrównać. Na wierzchu wyłożyć pokruszone bezy i uprażone wcześniej płatki migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować